Brann i Fødselskirken i Betlehem

27. mai oppstod det brann i grotten der Jesus ble født
Brannen var antagelig et uhell av vokslys som antente brennbart materiale.
Grotten ble kraftig nedsotet.

sp

En brann oppsto på grotte i Fødselskirken i Betlehem



Metropolitt Kleopas Strongylis av Sverige og Skandinavia ble bispeviet i Konstantinopel 21. mai 2014 

Flere bilder:



Patriark Bartolomeus møtte pave Frans i Jerusalem 23.-27. mai 2014

I forbindelse med 50 års jubileet for de historiske samtalene mellom patriark Athenagoras og pave Paul i 1964, har etterfølgerne hatt samtaler i Jerusalem. Patriark Bartolomeus har også hatt møter med politiske ledere både i Israel og Palestina. Med i følget var vår erkebiskop Job, noe som uttrykker det gode og sterke forhold vårt erkebispedømme har i Det økumeniske patriarkatet.

 les mer:

(JPEG)


(JPEG)




BØKER FRA ARTOS


HYMNERNA OM TRON

Hymnerna om tron
Efraim Syriern (c:a 306–373) var den störste teologen i den syrisktalande fornkyrkan. Hans verk har till större delen poetisk form och är skrivna på syriska, ett arameiskt språk som står hebreiskan nära. Hans teologi är i ovanligt hög grad bibliskt präglad och visar endast lite inflytande från den grekiska teologin. Hymnerna om tron är den största och viktigaste av hans hymnsamlingar. I den belyses den kristna tron ur olika aspekter. Särskild energi ägnas åt vad som kan kallas trons kunskapsproblem: Hur kan vi veta något om Gud? Den har hittills översatts endast två gånger i sin helhet: en gång på 1700-talet till latin och 1955 till tyska.
Sten Hidal är professor emeritus i bibelvetenskap, särskilt Gamla testamentet, vid Lunds universitet. Han disputerade 1974 på en avhandling om Efraim Syrierns bibeltolkningar och har gett ut en tolkning av Efraims Hymnerna om paradiset. Han har även översatt Gregorios av Nyssa till svenska.

LÄRAN OM DEN HELIGE ANDE HOS GREGORIOS AV NYSSA

Läran om den helige Ande hos Gregorios av NyssaKyrkans gemensamma bekännelse till treenigheten fastställdes vid kyrkomötet i Konstantinopel år 381. Tron på den helige Ande fick då en utförligare formulering än den tidigare haft. Trosbekännelsen byggde på de kappadokiska fädernas teologi. Basileios den store och Gregorios av Nazianzos lade grunden. Den yngste, Gregorios av Nyssa, sammanfattade och fullbordade läran om treenigheten. I Östkyrkans kristna förkunnelse står Guds verk i centrum. Genom dem kan människan lära känna Guds väsen – i den mån det är möjligt. Det gäller också Anden. Centralt i Gregorios lära om Anden är begreppet livgivare. Originaltextens grekiska ord betyder både skapare och givare av liv. Endast Gud kan skapa liv. Som livets upphov tillhör Anden det oskapade och gudomliga. Gregorios återkommer ständigt till Andens verk och väsen i sina skrifter, men de innehåller ingen samlad framställning. Denna översikt över hans lära bygger på arbeten av skilda slag, såväl polemik som uppbyggelse och mystik. I alla framträder budskapet om Andens betydelse för Guds gärningar i skapelsen, frälsningen och det kristna livet. Andens verk är deras förutsättning och fullbordan.
Christer Hedin är lärare i religionshistoria vid Stockholm universitet. På svenska föreligger flera av Gregorios skrifter, Kateketiska föreläsningar, Mose liv, Den heliga Makrinas livoch Om själen och uppståndelsen.
PATRIARK BARTOLOMEUS I TYSKLAND


Patriark Bartolomeus er på offisielt besøk i Tyskland i forbindelse med at det er 50 år siden metropolittdømmet ble opprettet i Tyskland. Patriarken hadde møter med Tysklands president Joachim Gauck i presidentpalasset  14. mai og kansler Merkel.  Under møtene med presidenten diskuterte man saker som berører minoriteter i Tyrkia, slik som menneskerettigheter og religiøs frihet, samt spørsmål om det økumeniske patriarkatet. De Tyrkiske planene med å gjøre Hagia Sofia til moske og den teologiske skolen i Halki ble også tatt opp.
Patriarken besøkte flere ortodokse menigheter i  bl.a.  Bonn og Frankfurt og møtte katolske og protestantiske kirkeledere.


BOK AV PATRIARK DANIEL AV ROMANIA

Trons sanning och glädje
Den 30 september 2007 introniserades Daniel Ciobotea som patriark för den Ortodoxa kyrkan i Rumänien. Trons sanning och glädje är något av hans programförklaring. Boken bygger på texter som är tillkomna under flera år och för olika sammanhang men som här har sammanställts till en helhet. En helhet som med en sida vetter mot djupet i den ortodoxa teologin, med en annan mot kyrkans konkreta liv och med en tredje mot utvecklingen i dagens moderna Europa. Fram träder bilden av en kyrkoledare som inte endast vill vara öppen mot sin samtid utan också djupt förankrad i den heliga traditionen och verka i kyrkofädernas anda. Boken vänder sig till alla som närmare vill lära känna den ortodoxa kyrkan som en levande gemenskap bortom stereotyperna och som är nyfikna på de frågor som kyrkan brottas med i dag. Kapitlet om den kristna synen på frihet har alla förutsättningar att bli en klassiker.

UNDERVISNING 2014-2015
VED SANKT IGNATIUS ÅNDELIGE AKADEMI I SÖDERTÄLJE
BOTKYRKA FOLKEHØYSKOLE


http://www.apostolicpilgrimage.org/apostolic-pilgrimage-theme/images/apostolic_pilgrimage_header_desktop.jpg

Den økumeniske patriark Bartolomeus av Konstantinopel  og pave Frans vil møtes i Jerusalem 24-26 mai 2014 for å markere 50 års jubileet av deres forgjengere pave Paul 6. og Den økumeniske patriark Athenagoras.


Det vil bli bli en økumenisk feiring i Notre Dame katedralen i Paris 20. mai 2014 kl. 19.30 som en foreberedelse til dette møtet i Jerusalem under ledelse av metropolitt Emmanuel av Frankrike og Kardinal André Vingt-Trois. Vår erkebiskop Job av Telmessos vil også delta med koret fra Aleksander Nevski katedralen i Paris.

Erkebiskop Job vil være en del av den patriarkalske delegasjonen til Jerusalem sammen med erkebiskop Demetrios av Amerika, metropolittene Johannes av Pergamon, Emmanuel av Frankrike m.fl. 
I tillegg til møtet mellom pave Frans og patriark Bartolomeus vil det bli en bønn i Den hellige Gravs kirke og en Liturgi med patriark Teofilos av Jerusalem og patriark Bartolomeus samme sted 25. mai.

Alle troende bes om å be for dette viktige og historiske møtet.

Det er laget en hjemmeside og blogg hvor man kan se programmet og  følge forberedelsene,  viktige dolumenter mm.

(PNG)

NYHETSBREV MAI 2014

I dette nummeret kan du blant annet lese om 
Det italienske prostiet og 
Den ortodokse kirke i Italia

Pilegrimstur i erkebispedømmet


(JPEG)
Fredag 2. mai, etter prestemøtet, var det pilegrimstur for erkebispedømmet til klosteret Gudføderskens beskyttelse Bussy-en-Othe og kirkegården i Sainte-Genevieve-des Bois. Morgen-liturgien ble ledet av erkebiskop Job Telmessos og konselebrert av et dusin prester fra forskjellige land i  erkebispedømmet. Etterpå var det bønn ved levningene av St. Alexis av Ugine. (JPEG)Det er interessant å merke seg at feiringen markerte tiårsjubileet for helligkåringen av helgenen. Etter gudstjenesten spiste pilegrimene  i klosterets matsal. Deretter gikk man til kirkegården Sainte-Geneviève-des-Bois, hvor man besøkte kirken og ba sjelebønn ved gravene til de avdøde hierarkene fra vårt erkebispedømme,

Denne pilegrimstur var også en mulighet for uformelle samtaler mellom presteskapet, de troende og erkebiskopen. Bilder kan sees her .

Prestemøte i Paris


(JPEG)Torsdag 1. mai var prestene i bispedømmet samlet til prestemøte i st.Serge instituttet i Paris. I år var også prestekonene invitert. Dagen startet med Liturgi i kirken ledet av erkebiskop Job. Han startet møtet med å tale til prestekonene. Professor i Teologi ved universitetet i Thessaloniki, Dimitra Koukoura, hadde et foredrag for prestene om preken som tema:  "Vårt kristne budskap i dagens verden". For prestekonene holdt hun foredrag om  "Vitne vår tro i verden i dag." (JPEG) Erkebiskop Job ledet en sesjon hvor prestene tok opp forskjellige pastorale utfordringer bl.a. dåp og vigsel. Det var særdeles hyggelig at prestekonene denne gang var invitert. De gjør en viktig innsats rundt om i menighetene, en innsats som må løftes frem. Dagens prestekoner har mye kunnskap som menighetene er helt avhengige av. I flere menigheter leder også prestekonene koret.  Vi ble traktert på beste vis med både frokost og 3 retters lunsj. En stor takk til erkebiskop Job for denne fine dagen. Vi håper at det kan bli en tradisjon at prestekonene blir med på prestemøter. Bilder fra dagen kan sees her .
TOR VEGARD SVANE SKAL ORDINERES TIL DIAKON

Erkebiskop Job vil besøke st.Vladimir teologiske seminar 31. mai for å holde foredrag. I den forbindelse vil han ordinere Tor Vegard Svane til diakon. Tor Vegar studerer for tiden ved seminaret for å bli prest. Norge trenger sårt flere prester og det er med stor forventning og glede vi ser fram til at Tor Vegard kommer tilbake til Norge.
DET SKANDINAVISKE PROSTIET HAR FÅTT NY PROST

JPEG - 750.6 koErkebiskop Job har utnevnt erkeprest Angel Velichov til ny prost for Det skandinaviske prosti i Det vesteuropeiske bispedømme i Paris, Konstantinopel-patriarkatet, fra 1. mai 2014. Fader Angel er sokneprest i Kristi Forklarings kirke i Stockholm og overtar ledelsen av prostiet etter f. Johannes Johansen.
Ortodoks TidebønnsbokORTODOKS TIDEBØNNSBOK


Bønn er ikke en del av vårt liv, det er vårt liv. Hver tanke, hvert ord, hver gjerning, til og med hvert åndedrag, burde være en del av sjelens evige samtale med Herren. Den hellige profeten og salmisten David sa, Sju ganger om dagen priser jeg Deg for Dine rettferdige dommer (Salme 118:164). Helt fra apostlenes dager har den kristne Kirke opprettholdt den gammeltestamentlige tradisjonen å be tidebønner sju ganger daglig. Boken som disse bønnene samles i kalles Horologion, eller Tidebønnsboken. Kirken sørger på denne måten for at vi kan møte Gud gjennom hele dagens gang. Vi innvier vår jordiske tid til Ham som, skjønt Han er tidløs, trådte inn i tiden og helliget den. Derved frelste Han oss fra tidens uunngåelige meningsløshet, slik salmisten taler om når han sier: Alle våre dager fór forbi, ved Din harme gikk vi til grunne, våre år, som en edderkopp, spant ut sitt vev. (Salme 89:9).


Commentary on the Creed




This is a very useful booklet which I shall be dishing out to catechumens. A wonderful introduction to the vital (but often overlooked) catechetical lectures of St Cyril of Jerusalem, and to the Orthodox Church. We Orthodox teachers often go about teaching the faith the wrong way - by trying to explain symbols and sacraments to the uninitiated. St Cyril reminds us that we should begin with the fundamental doctrines and the Scriptures. Moreover,, the days when inquirers to Orthodoxy were invariably Anglicans or Roman Caholics already familiar with the doctrines of the Trinity, Incarnation and Resurrection are over. So this booklet comes to us at an apt time. This should be in every catechist's collection. Such concise literature, which any busy inquirer can finish reading in a train journey and return to time and again, is sorely needed today. Congratulations to Subdeacon Kristian Akselberg for providing us with this useful tool.  Vassilios Papavassiliou

BEGGE BØKENE ER UTGITT AV KRISTIAN AKSELBERG
PÅ OLSOK FORLAG

KRISTIAN AKSELBERG FRA NORGE ORDINERES TIL ORTODOKS PREST I LONDON




F.diakon Kristian Akselberg blir søndag 11. mai ordinert til prest i hl Andreas apostelen gresk ortodokse-katedral i London. F.Kristian har teologisk utdannelse fra universitetet i Oxford hvor han for tiden arbeider med doktorgrad. Han har også studert ved skolen for orientalske og afrikanske studier i London. Han er administrator for Felleskapet hl Alban og hl Sergius.


AXIOS, AXIOS, AXIOS 
NY METROPOLITT FOR SVERIGE OG SKANDINAVIA


Den hellige synode i Det økumeniske patriarkatet i Konstantinopel valgte 5.mai 2014 arkimandritt Kleopas Stronglis fra Boston til å overta som metropolitt for Sverige og Skandinavia etter metropolitt Paulos som blir flyttet til Amaseia. 

Metropolitt-elekt Kleopas ble født i 1966 i Athen. Han har utdannelse fra Den teologiske skolen i Athen 1988, Master of Arts fra Durham teologiske universitet i 1992, Master i Teologi fra Det gresk ortodokse universitetet  i Massachusetts og doktorgrad fra universitetet i Tessaloniki i 1996 med avhandling om hl Nektarios av Pentapolis og Patriarkatet i Aleksandria.

Han ble ordinert diakon i 1989, forstander  og arkimandritt i 1992. Han har vært personlig sekretær for metropolitt Metodius i Boston. Han har undervist ved Holy Cross universitetet i Boston med ansvar for patristiske studier. 

Han har vær prest i Transfigurasjons-kirken i New York fra 1996 til 2004. Fra 2004 til 2009  prest i Hellige Treenighet kirke i Massachusetts. Siden 2009 har han vært dekan i Bebudelseskatedralen i Boston. 

F. Kleopas er en karismatisk teolog og prest med en sterk og vennlig personalitet. Han har en stor kunnskap i patristisk teologi og formidling av bibelkunnskap.

Vi ønsker  metropolitt-elekt Kleopas varmt velkommen til Skandinavia! 
MANGE ÅR!!