BØKER FRA ARTOS


HYMNERNA OM TRON

Hymnerna om tron
Efraim Syriern (c:a 306–373) var den störste teologen i den syrisktalande fornkyrkan. Hans verk har till större delen poetisk form och är skrivna på syriska, ett arameiskt språk som står hebreiskan nära. Hans teologi är i ovanligt hög grad bibliskt präglad och visar endast lite inflytande från den grekiska teologin. Hymnerna om tron är den största och viktigaste av hans hymnsamlingar. I den belyses den kristna tron ur olika aspekter. Särskild energi ägnas åt vad som kan kallas trons kunskapsproblem: Hur kan vi veta något om Gud? Den har hittills översatts endast två gånger i sin helhet: en gång på 1700-talet till latin och 1955 till tyska.
Sten Hidal är professor emeritus i bibelvetenskap, särskilt Gamla testamentet, vid Lunds universitet. Han disputerade 1974 på en avhandling om Efraim Syrierns bibeltolkningar och har gett ut en tolkning av Efraims Hymnerna om paradiset. Han har även översatt Gregorios av Nyssa till svenska.

LÄRAN OM DEN HELIGE ANDE HOS GREGORIOS AV NYSSA

Läran om den helige Ande hos Gregorios av NyssaKyrkans gemensamma bekännelse till treenigheten fastställdes vid kyrkomötet i Konstantinopel år 381. Tron på den helige Ande fick då en utförligare formulering än den tidigare haft. Trosbekännelsen byggde på de kappadokiska fädernas teologi. Basileios den store och Gregorios av Nazianzos lade grunden. Den yngste, Gregorios av Nyssa, sammanfattade och fullbordade läran om treenigheten. I Östkyrkans kristna förkunnelse står Guds verk i centrum. Genom dem kan människan lära känna Guds väsen – i den mån det är möjligt. Det gäller också Anden. Centralt i Gregorios lära om Anden är begreppet livgivare. Originaltextens grekiska ord betyder både skapare och givare av liv. Endast Gud kan skapa liv. Som livets upphov tillhör Anden det oskapade och gudomliga. Gregorios återkommer ständigt till Andens verk och väsen i sina skrifter, men de innehåller ingen samlad framställning. Denna översikt över hans lära bygger på arbeten av skilda slag, såväl polemik som uppbyggelse och mystik. I alla framträder budskapet om Andens betydelse för Guds gärningar i skapelsen, frälsningen och det kristna livet. Andens verk är deras förutsättning och fullbordan.
Christer Hedin är lärare i religionshistoria vid Stockholm universitet. På svenska föreligger flera av Gregorios skrifter, Kateketiska föreläsningar, Mose liv, Den heliga Makrinas livoch Om själen och uppståndelsen.