Europas eldste bok, hellige Cuthberts evangelium fra 700-tallet, finnes nå i British Library

Europe's earliest book: The seventh century St Cuthbert Gospel lay buried in a saint's coffin for hundreds of years and has now been bought by the British Library for £9million
Time capsule: The book was produced in the north of England in the late seventh century

les mer på MAIL online


  

Et dyrebart evangelium fra den ortodokse tiden i England.
(Den ortodokse tid i England begynner i romertiden og slutter med William Erobreren. Etter 1066undertrykket de frankiske biskopene og den frankiske kirken  den angelsaksiske kirkens ordningerDet ble oppfattet av samtiden som slutten på Englands egen eldre kirkelige tradisjon)
Hl Cuthberts Evangeliarium som er en komplett skinn-innbundet og håndskrevet bok fra 600-tallets Englandhar blitt kjøpt av The British Library for 9 millioner pund. Den inneholder Johannesevangeliet,vakkert preget i latinog er en av Europas viktigste kulturskatterBoken er overraskende liten som enlommebok i størrelse og praktisk


Du kan se det på denne linken: 
http://www.bl.uk/manuscripts/Viewer.aspx?ref=add_ms_89000_fs001r 
Det finnes mye informasjonKlikk på bildet og klikk pilene nederstetter forsiden kan du begynne å lese"IPrincipio erat Verbum" - "I begynnelsen var Ordet"!

St Cuthbert Gospel er også kjent som Stonyhurst Gospel eller St Cuthbert Gospel of St John. St Cuthbert Evangeliet er en av de minste overlevende angelsaksiske manuskripter. Den er i hovedsak udekorert. Teksten er skrevet i et skript som er meget elegant i all sin enkelhet som har blitt kopiert av ettertiden. Boken tar sitt navn fra hl. Cuthbert av Lindisfarne i Nord-Øst England. Den ble plassert i hans grav  sannsynligvis en del år etter hans død i 687. Selv om det ble lenge ansett som hl Cuthbert personlige kopi av evangeliet, antas det  stamme fra like etter hans død. Det er en relikvie i boken underbygger dette. Man tror det var en gave fra Monkwearmouth-Jarrow Abbey, hvor det ble skrevet, for å bli plassert i hl Cuthbert kiste da hans levninger ble plassert bak alteret på Lindisfarne i 698.Evangeliet forble antagelig  i kisten gjennom sin lange reise etter 875, tvunget frem av vikinginvasjonene, og endte i Durham Cathedral. Boken ble funnet inne i kisten og fjernet i 1104 da hl Cuthbert igjen ble  flyttet inn i katedralen. Det ble oppbevart der sammen med andre relikvier, og viktige besøkende fikk lov til  å bære boken i en skinnpose rundt halsen. Det antas at etter Henry VIIIsoppløsning av klostrene i England mellom 1536 og 1541, overtok samlere boken. Det ble til slutt gitt til Stonyhurst College, jesuittenes skole i Lancashire. Fra 1979 var det på langsiktig lån fra jesuittenesbritiske provins  til British Library, katalogisert som Loan 74.  British Library lansert en innsamlingsaksjon for å kjøpe boken for £ 9 millioner, og den 17. april 2012 annonserte  de at kjøpet hadde blitt gjennomført. Biblioteket planlegger å stille ut evangeliet  i London og Durham. De beskriver  manuskriptet som « den tidligste bevarte intakte europeiske bok og en av verdens mest betydningsfulle bøker".