Ikonutstilling i Galleri Britannia
Fredrikstad 13. desember – 25. januar

Søndag 13. desember åpner en utstilling med ikoner av Sven Aasmundtveit og Fader Alexander Shabelnik i Galleri Brittannia i Fredrikstad (vis a vis gml drosjetråkka). Selve åpningen vil skje kl 13.00 på søndagen. Alle ikonene vil være for salg.

Fader Alexander Shabelnik er ortodoks prest og leder for Hl. Forklarelseskirken i Riga (Latvia). Han har malt ikoner siden sin omvendelse i 1980-årene, og underviser i ikonmaling ved siden av sin prestegjerning. Han er representert i kirker rundt om i Latvia, Tyskland, Italia, Hellas, USA og Russland, foruten i private sammenhenger. Han har hatt utstillinger i Latvia, Sverige og Sardinia. Det er en begivenhet at han nå stiller ut noen av sine ikoner i Fredrikstad.

Sven Aasmundtveit er pastor i Den Evangelisk Lutherske Frikirke og har malt ikoner siden 2011. Han har først og fremst gått i lære hos sin svigermor, Hæge Aasmundtveit, som er en svært erfaren og anerkjent ikonmaler i Norge. Han har også fått opplæring hos Fader Alexander ved Latvian Christian Academy i Riga. De fleste av ikonene ved denne utstillingen vil være fra hans hånd.

Disse ikonene er malt i russisk ortodoks stil og etter gammel tradisjon både når det gjelder motiver, form og teknikk. Ikonene er forkynnelse av Guds ord i bilder, gjennom form, farge og skjønnhet. Sentrale temaer er Jesus Kristus, Maria – Guds Mor, andre helgener og hendelser fra Bibelen.

Ikonene er forstått som ”lysende” bilder, ofte med gull, som skal reflektere den himmelske virkeligheten. De blir ofte kalt for vinduer til den guddommelige verden.