DEN STORE UKE OG PÅSKE


I år feirer Den ortodokse kirke påske en uke etter Den katolske og Lutherske kirke. I denne oversikten over Den store uke eller lidelsesuken og påsken får man tematisk gjennomgang. Det er tre nivåer under feiringen: 1. Vi feirer at Kristus engang stod opp. 2. Vi feirer at han kommer hver gang to eller tre er samlet i Hans navn og i Kirkens sakramenter. 3. Vi feirer at han skal komme igjen i herlighet.


Lørdag før Palmesøndag: Lasaruslørdag Joh. 11: 1-45

Palmesøndag Joh. 12: 1-18
Herrens inntog i Jerusalem. Begynnelsen på vandringen i Herrens fotefar som Kirken leder oss i. Med palmeblader i hendene tar vi hemmelighetsfullt del i Herrens høytidelige inntog på vei inn i Jerusalem på veg til den frivillige død. Palmesøndag er begynnelsen på lidelsesuken.

 

Den Hellige og store mandag

Denne dagen står Kirken lik en jomfru på vakt for sin Brudgom. Brudgommen kommer, og vi følger etter Ham på Hans vandring opp til Jerusalem hvor Menneskesønnen overgis for våre øyne. Matt 21, 18-43: ”Derfor sier jeg dere: Guds rike skal tas fra dere og gis til et folk som bærer dets frukter”. Gudstjenestene blir mer høytidelig. Forutinnviede gavers liturgi blir feiret. Teksten er om Frelserens forutsigelse av verdens ende: Matt 24, 3-35: Folk skal reise seg mot folk og rike mot rike. Under den sene aftengudstjenesten ledes vi sammen med Kristus opp på Oljeberget. ” Gjør deg rede til bortgang, min sjel, for den ubestikkelige Dommer nærmer seg.” I løpet av de tre første dager leses alle 4 evangelier i tidebønnene.

Den Hellige og store tirsdag

Under morgengudstjenesten gjentas med enda større intensitet: ”Se, brudgommen kommer” og lignelsen om de 10 jomfruer leses: Da skal himlenes Rike være å ligne med ti jomfruer som tok sine lamper og gikk ut for å møte Brudgommen, men fem av den var dårlige og fem kloke. Lignelsen om talentene og profetien om Den ytterste Dom (Mt. 25, 24-46). Ved historiens ende, før hele verdens Påske og Kristi oppstandelses hemmelighetsfulle åttende dag, kommer syvende dagens storm, hele verdens lidelsesuke – verdens ende og ytterste dom. Av det dype kaller jeg på Deg, Herre, hør min røst. For hos Herren er miskunnheten, og megen forløsning er hos ham. Esekiels profeti leses. På aftengudstjenesten leses fra Jobs bok; Herren ga og Herren tok, Herrens navn være lovet.

Den Hellige og store onsdag
Angeren tid er forbi. Lesningen hentes fra Johannes, hvor Frelseren forherliges for sine lidelser ved Faderens røst fra det høye. Sentrum og innhold i dagens gudstjenester er fortellingen om den angrende synderinne som heller myrra over Jesu føtter og den onde Judas som planlegger å forråde sin Mester og Herre. Profeti fra Daniel leses om bokrullen som spises. Meningen med frelserens lidelsesvei poengteres. Vi skal lide og korsfestes, begraves og stå opp med Ham i herlighet. Dagen avsluttes med ordene om hvordan Judas gikk til ypperstepresten. Efraim Syrerens bønne leses for siste gang.

Den Hellige og store torsdag/ skjærtorsdag

Mt.26:1-20 Joh.13:3-17 Mt.26:21-39 Lk.22:43-45 Mt.26:40-27:2
Innstiftelse av nattverden. Brugommen er kommet for å holde det store kjærlighetsmåltid. Klageropene er stilnet. Både sorg og glede preger dagen. Korsets glede. Nattverdens mystiske mening understrekes: Den usammenblandede og uadskillelige forening av vår Herre Jesu Kristi to naturer – den guddommelige og den menneskelige – deres gjensidige forening, virke og deltagelse i vår frelse. Fotvaskingsritualet forrettes av noen biskoper.





Den Hellige og store fredag/Langfredag
De tolv evangelier (vanligvis torsdag kveld)
Jesus dør på korset med en røver på hver side. Skapningen utholdt ikke synet av Gud bli krenket, og rystet i frykt. Jorden skalv, og stener falt ned, solen ble mørk, og tempelets forheng revnet i to fra øverst til nederst.
I de første århundrer ble denne gudstjeneste forrettet hele natten igjennom i Jerusalem og evangeliet ble lest på forskjellige steder; Oljeberget, Getsemane, Golgata. De 12 evangelier er satt sammen av tekster fra alle de 4 evangeliene med forklarende antifoner. Nå er Menneskesønnen herliggjort, og Gud er herliggjort i Ham. Kom oss i hu når du kommer i ditt rike.

De kongelige tidebønner
4 timebønner leses sammen som en gudstjeneste. Lidelseshistorien gjennomleves i bønnens forherligelse av de hellige timer og tider som er helliget ved frelseshanlingen for oss

Aftengudstjeneste med utbæring av epitafiet.

Midt i kirken står korset som de troende kommer frem og viser ære. Aftengudstjenesten viser oss de veldige og forferdelige timer på Golgata. Siste rop fra Guds Sønn: Min Gud, min Gud, hvorfor har Du forlatt meg. Evangelielesning om Frelserens død og gravleggelse. Josef fra Arimatea svøper Han allrene legeme i en ren linduk. Herren er Konge og har kledt seg i herlighet. Herren er konge, selv om han stiger ned i dødsriket. Dødsriket er slått av frykt, dets porter slås inn, portene smadres og de døde står opp i jubel. Presten og noe lekfolk går inn i alterrommet og bærer epitafiet ut.

På den sene kveldsgudstjenesten som følger rett etter, leses Gudføderskens gråtekanon. Guds Sønns adskillelse fra sin Fader var også adskillelse fra Hans allrene Moder da han steg ned i dødsriket. Til sin moder sier Herren i hemmelighet: Jeg vil frelse min skapning, derfor gikk jeg i døden, men jeg skal stå opp, som himmelens og jordens Gud, og Deg skal jeg opphøye.


Den Hellige og store lørdag


Begravelse av Epitafiet (fredag kveld)

Gudstjenesten aftenen til Den store lørdagen er som en forgård til lørdagen da Kirken forretter Herren Jesu Kristi begravelse. 119 salme: Da de hadde sunget lovsangen gikk de ut til Oljeberget. Med verset: Velsignet er Du, Herre, lær meg dine bud. Dette verset synges alltid i kirken ved begravelser. Salme 119 er delt opp i tre deler og det er som det gamle og det nye testamentet står i en dialog. Liv, hvordan kan du dø, spør kirken. Kristus svarer med salme 119 som er en profeti om ham selv. Han er den som ikke krenker en eneste tøddel i Herrens lov. Han som til enden oppfylte alt som var forutsagt om Ham, Han som av hele sitt hjerte elsket Guds bud. I den følgende bønn til Gudsmoderen skimtes for første gang oppstandelsesmotivet: Verdige, o Jomfru, dine tjenere å få skue din sønns oppstandelse. Sorgens tid nærmer seg slutten, for den strålende engel er på vei til Livgiverens grav for å forkynne for kvinnene med myrra at Kristus er oppstanden. Men ennå stenger stenen for graven og evangeliet om morgenen som vanligvis omhandler oppstandelsen, leses ikke. Men en kanon som omhandler gammeltestamentlige profetier om oppstandelsen; Frelsen gjennom Rødehavet, og fra profeten Habbakuk, Esaias og Jona og om de dødes oppstandelse og om de begravede som står opp av sine graver. Adams synd var dødelig for menneskene men ikke for Gud. Derfor kunne Kristus Gud ikle seg menneskelig kjød og gi seg til lidelsene og døden, for gjennom sin guddommelighet å forvandle det forgjengelige til uforgjengelighet og dermed frelse menneskeslekten fra døden og gi menneskene evig oppstandelse.. Dette er Guds ytterste kjærlighetshandling. Han legger seg i graven, som en oppfyllelse av Kristi ord om hvetekornet som faller i jorden og må dø for å kunne spire til nytt liv. Det er den avsluttende akt av inkarnasjonen og liksom en ny skaperakt. Den gamle Adam er begravet, og den nye står opp. Denne sabbat er høyt velsignet, for i dag har Herren hvilt fra alle sine gjerninger, sies det i kanon.

Aftengudstjeneste lørdag

Gudstjenesten handler om det hemmelighetfulle tidsrom som skiller Herrens død fra Hans oppstandelse, og forteller om den gledefulle og forferdelige hendelse, at Frelseren steg ned i dødsriket. I dag stønner Hades og roper: Langt bedre hadde det vært om jeg ikke hadde tatt imot Marias Sønn, for da han steg ned i meg, ødela Han min makt, knuste kopperportene og oppvakte de fangenes sjeler. Lørdagen er knyttet til Påskedagen og dagen er preget både av Kristi død og oppstandelse. Profetiene om Jesu oppstandelse leses. Alle dere som er døpt i Kristus, har ikledt dere Kristus synges i stedet for Trishagion. Katekumener blir døpt. Alterets og prestens skrud skiftes fra mørkt til lyst. Påsken nærmer seg, men intet bryter den høytidelige taushet.

Påske
Kristi oppstandelse Joh. 1:1-17
Har vært feiret i nåværende form fra 300 tallet, sannsynligvis fra Hl. Kyrillos av Jerusalem. I de tidligste tider tilbragte de troende hele påskenatten i kirken. Påskemorgens gudstjeneste begynner kl 24 med høytidelig prosesjon rundt kirken. Presteskap i lyse og strålende klær, med kors evangeliebok, ikoner og faner, omgitt av de troende med tente lys i hendene, går rundt kirken for å møte Frelseren. Man stanser foran de stengte kirkedører som utenfor graven og det glade budskapet forkynnes; Kristus er oppstanden fra de døde, med døden nedtrampet han døden, og til dem i gravene ga han liv. Og man trer inn i kirken fylt av lys. Påskens kanon begynner. Påsken som menneskelivets overgang til den opprinnelige tilstand – udødelighet, evig liv, markeres.

Det er liv bakom gravene – det er det viktigste budskap i denne påskeglede. Kristus har gjenreist livet for dem som var døde før Hans komme, men som ventet på Ham. Han oppreiser også dem som nå etter Hans komme har vandret bort i troen på Ham og Han vil oppvekke alle som kommer til å dø. Alle vi som venter på Hans annet komme i herlighet, har håp om kun et tredagers opphold i graven, lik Kristus selv. De troende bringer dette gledesbudskap i påsketiden til sine avdødes graver.

Kristus er den nye Påske som han talte til disiplene sine under den Mystiske nattverd (Lk 22, 15-16). Han er det levende offer som gjør alle gammeltestamentlige ofringer overflødige. Han er det Lam som profeten Esaias talte om (53,7). Kristus er vår Påske, sier Paulus (1.Kor. 5,7).
Kristus kommer ut av graven som en Brudgom, la oss møte Ham med lys i hendene sammen med englenes kor og feire Guds frelsende Påske.