MØTE MED 

GUDFØDERSKENS IKON AV VLADIMIR  

 26. AUGUST/8. SEPTEMBER


Ikonet Gudfødersken av Vladimir ble malt av evangelisten Lukas på en bit fra bordet der Frelseren spiste sammen med GF og Josef.  Da GF så bildet utbrøt hun «Heretter skal alle slekter prise meg salig. Både min Sønns og min nåde skal være med dette ikon.»

I året 1131 ble ikonet sendt fra Konstantinopel til Rus (Vyshgorod). I 1155 ble det installert i GF hensovnelses katedralen i Vladimir. Det er herfra ikonet har fått sitt navn. I 1395 ble det bragt til Moskva. Detter skjedde 26 august  som er den viktigste festdagen for dette ikonet. Ikonet binder Russlands utvikling sammen med det Bysantinske riket. Ikonet er å betrakte som et nasjonal-ikon i ordets rette forstand og som en bærer av den russiske nasjons historie. Ikonet understøtter Russlands selvforståelse av å være det Bysantiske rikets arvtager.

En spesiell hendelse skjedde i 1395 da ikonet ble overført i Moskva. Det året nådde den beryktede Khan Temir-Aksak Moskva. Det hellige GF ikon av Vladimir ble budsendt. På sin vei knelte menneske og ba GF redde Russland. Khan Temir-Aksak fikk endrøm hvor han så prestene komme med den hellige kvinnen. Hun befalte ham å forlate Russland, noe han gjorde. Ikonet opptrer senere i en rekke viktige hendelser i Russlands historie. 

Ikinet befinner seg i Trejakov galleriet i Moskva og besøkes av tusenvis av troende hvert år.