Krisen i midtøsten

Pressekonferanse med ortodokse hierarker på Kypros angående krisen i Midtøsten.


Mandag 3 september 2012 holdt de ærverdige Primater av kirkene i Midtøsten, Hans hellighet Theodoros pave og patriark av Alexandria og hele Afrika, Hans hellighet Theophilos patriark av Jerusalem og hele Palestina og hans hellighet Chrysostomos erkebiskop av Kypros, en pressekonferanse i det hellige erkebispedømmet Kypros, for å forklare visjon, mål og forventninger samt det "ortodokse Initiativ", innenfor hele spekteret av politiske og sosio-økonomiske endringer i den bredere regionen i Midtøsten . Hans hellighet Patriark Theodoros II, sa blant annet: "Det sosiale og moralske ansvar Kirken har er tungt, spesielt på denne tiden når vi, som mennesker, så vel som et samfunn, opplever en krise, med en spenning som man aldri før har følt. En krise som har knust myten om at mennesket har muligheten til å nå fullkommenhet gjennom kjøp av materielle goder. En krise som har knust myten om at mennesket kan oppnå lykke gjennom ubegrenset forbruk.

Og nå som den kunstige sikkerhet av materielle goder har forsvunnet og forbrukernes drømmer har kollapset, er den kunnskap som mennesket har overveldende, sårbare i et globalt miljø som ofte er kynisk, siden det eksisterer i en verden hvor det er global økonomi, men ikke en rettferdig global regjering og velferd for de svake. I Midtøsten, stedet der frøet av gjenfødelse av mennesket i personen Jesus ble plassert, er det ikke bare manglende evne politikerne har for å kontrollere frittstående og ukontrollert økonomisk trend. Svakheten til mennesker, innbyggere og politikere, for å bygge en kultur for sameksistens basert på gjensidig respekt for individuelle og kollektive kulturelle og religiøse referanser, ødelegger og skremmer moralen enda mer ".

Han avsluttet med å si: "Som åndelige fedre og ledere, 'står vi i Kristi sted ," må vi nok en gang benytte anledningen til å uttrykke vår dype bekymring over det vedvarende blodbad i det urolige Syria, spenningen som fortsetter å vinne frem  i Midtøsten, og den stadig økende vold og religiøs intoleranse som blir utbredt globalt.

Vi erklærer vår tro på Den ortodokse Kirkens selvbevissthet, at mennesket som Guds bilde, har himmelske røtter,  overlegne dårligere instinkter som utløser irrasjonell vold.

Vi vil kraftig heve vår stemme til støtte av utbredelsen av fred og brorskap som fører til gjensidig forståelse og gjensidig respekt mellom folkeslag, og vi ber om at kjærlighet og tilgivelse, fornuft og rettferdighet, vil seire ".