Kateketisk preken av Den Økumeniske Patriark Bartolomeus ved begynnelsen av Den store fasten 2013



Til hele kirkens fellesskap.
Nåde og fred være med dere fra vår Herre og Frelser Jesus Kristus
sammen med våre bønner, takksigelse og tilgivelse.

Kjære brødre og søstre, barn i Herren,
De hellige fedrene, som satte alt i en ordnet stand, instiftet en periode for asketisk disiplin og åndelig renselse i 40 dager før den store festen for Herrens oppstandelse. Denne asketiske regel inneholder en begrensning av mat gjennom faste, men særlig en forsakelse av det onde.
Den hellige hymnografen understreker at en ekte, og for Herren velbehagelig faste, er å vende seg fra å gjøre det som er galt, å temme sin tunge, bli fremmed for sinne, skille seg av med onde begjær, inkludert sladder, bedrag og sverging, å gjenopprette rettferd, å ikke engasjere seg i lidenskapelige tanker, å skrifte hyppig, og rense samvittigheten, « som det ikke kunne være noe mere vanskelig», avstå fra « skadelige lidenskaper, fra misunnelse og hat, fra all slags ondskap», sky « sinnets perversjon», innrømme overtredelser. For « Dommeren er nær, ved døren», og han prøver hjerte og sinn, siden « Han er overalt og fyller alle ting» ( fra Store Kanon av Andreas av Kreta)
Hensikten med den kroppslige askesen er renselsen av sinnet og dets konsentrasjon om kjærligheten til vår Herre og Gud, Jesus Kristus, og kjærligheten til våre medmennesker, som utgjør beviset på at vi er disiplene til Han som elsker dem. Denne kjærligheten må være konkret og resultere i en form for oppofrelse fra oss for deres skyld. For kjærlighet uten å ofre de nødvendige materielle og åndelige godene til dem vi elsker, er ikke noe mer enn et tomt ord. Dette er særlig sant i vår tids moralske og økonomiske krise, når de av oss som er i stand til det er nødt til å tilby hjelp til våre medmennesker med glede, kjærlighet og respekt. Bare da vil vår glede i Herrens oppstandelse være fullkommen, når vår støtte til den minste av hans brødre, våre egne brødre og søstre, er fullkommen. I følge de ærerike ordene til st. Basilios den store, « Den som elsker sin neste som seg selv, eier ikke noe mer enn sin neste..... for så mye som din velstand vokser, så mye minker din kjærlighet.» (fra Homilie til de rike).
Dessverre tror verden at lykken kommer av å vinne og eie rikdom, ære, posisjoner og andre gleder. « Det finnes ikke noe verre enn folk som ikke kan kjærlighet». Og: « Hvis du ser noen som trenger fysisk eller åndelig helbredelse, så ikke si til deg selv: Hvorfor kan ikke denne personen bli helbredet av noen? Men bare helbred ham eller henne fra sin sykdom, og ikke legg skylden på noen andre. Hvis du smører denne personen med dine ords undervisning, som med helbredende olje, hvis du kurerer denne personen med din gode natur, og gjenoppretter personens helse med din tålmodighet, da kommer denne personen til å bli en kilde til den dyrebarste skatt for deg. ( Se Hl. Joh. Chrysostemos homilie 27 om 2. korinter,og homilie 8 om jødene),
Sannheten er at gleden og tilfredstillelsen ved å ofre kjærlighet og materielle goder til våre medmennesker er uten sammenligning større. Den konvensjonelle sosiale forståelsen, som den unge generasjonen er opplært til som den mest framgangsrike måten å leve på, er grådighet og begjær. Likevel, når slike forestillinger råder, skaper de sosial forvirring, i sin ytterste konsekvens til og med hos dem som oppnår betydelig rikdom på andres bekostning . Den uunngåelige sosiale skillelinjen må bli krysset ved ofrene fra dem som har- til dem som ikke har, slik Herren uttrykkelig lærer oss: «Den som har to kjortler må gi til den som ikke har noen». ( Luk 3.11) Det er bare når vi bevarer enheten med alle våre medmennesker, og spesielt med de svakeste, at vi vil vandre gjennom fastetiden på en guddommelig måte og motta velsignelsen fra Kristus.
Gjennom dette året, som vi har utropt til « Året for global solidaritet», og særlig i lys av den alvorlige finansielle krisen i vår verden, må vi alle vise større engasjement for å trøste våre brødre og søstre som er fratatt de mest elementære ressurser.
På denne måten skal vi gå mot «den arena av dyder som ligger foran oss» med en forpliktende holdning og med åndelig vekst, vi skal «glede oss over den lille mynt», « akseptere den rettferdige lønn», og vi skal feire, med fullkommen glede, den hellige oppstandelsen til vår Herre, som er den « livet i sannhet kretser rundt».
Må hans nåde og miskunn være med dere alle.
Den store og hellige fasten 2013

Deres inderlige bedene overfor Gud
  + B A R T OLOMEUS
Erkebiskop av Konstantinopel -Nye Rom og Økumenisk Patriark