Valg på ny erkebiskop:  
PATRIARK BARTOLOMEUS HAR AVVIST KANDIDATENE!


I et kommunike fra rådsmøte 6. mars i erkebispedømmet under ledelse av locum tenens, Metropolitt Emmanuel, ble det opplyst at Hans Hellighet Patriark Bartolomeus har avvist alle tre kandidatene som erkebispedømmerådet hadde oppsatt i sitt møte 13. februar.
I brevet datert 4. mars 2013 foreslår Hans Hellighet den økumeniske patriarken følgende:

1.  Locum Tenens av erkebispedømmet, Metropolitt Emmanuel, "fortsetter midlertidig sine plikter og ansvar som  patriarkens Exarch"

2. Generalforsamling i erkebispedømmet kan foreslå en egnet person som en vikar-biskop til Metropolitt Emmanuel av Frankrike som vil være ansvarlig for "religiøse og liturgiske behov knyttet til  språk  og tradisjon ";

3. Gjennomføringen av dette forslaget er i samsvar med vedtektene for erkebispedømmet, som grunnlag for sin eksistens og organisatoriske funksjon, med  referanse til Hans Hellighet den økumeniske patriarken og det Hellige Kirkemøtet.

Erkebispedømmerådet har besluttet å videresende dette forslaget til Generalforsamlingen 30. mars 2013.


Vi vil understreke at det er en vanskelig situasjon som nå har oppstått i erkebispedømmet. Mange ser for seg at exarkatets selvstendighet har kommet til en ende og at man nå knyttes permanent til patriarkatets normale struktur i Europa. Det er i og for seg ikke så unaturlig siden exarkatet er et historisk unntak som ikke lenger dekker samme behov, men vi er engstelig for at man nå blir mer en ordinær diasporakirke og ikke Den ortodokse kirke i Vesteuropa, som har vært exarkatets identitet. Exarkatets svakhet har vist seg i at man ikke har klart å fremskaffe kandidater med nødvendig erfaring og utdannelse til å betre embetet som erkebiskop.  I tillegg har Hans Hellighet Bartolomeus lenge arbeidet for å få orden på situasjonen i diasporaen med alt for mange biskoper på samme sted. Denne inngripen kan sees som ønske om å rydde i eget hus, da men til nå har hatt to biskoper i Paris knyttet til det økumeniske patriarkatet men som ikke hierarkisk har vært knyttet til hverandre. Disse to argumentene taler sterkt for at exarkatet som selvstyrende erkebispedømme må endres. Vi må i alle fall innstille oss på at vi vil fortsette i lang tid under ledelse av Metropolitt Emmanuel.  Det kan vise seg å bli til velsignelse for oss alle. Vi vil oppfordre alle til å be for generalforsamlingen 30.mars.