Fransk apellrett har avsagt siste ordet i tvisten om eierskapet til katedralen i Nice
http://www.pravmir.com/wp-content/uploads/2013/04/0311.jpg
Den franske apellretten avsa onsdag den siste avgjørelsen i rettssaken som hadde vart i flere år, om å tildele  Russland eierskapet til hl. Nikolai-katedralen i Nice.

I januar 2010 anerkjente domstolen i Nice Russland som eier av  hl. Nikolai katedralen.  Den ortodokse Forening i Nice som  hadde forvaltet katedralen i mer enn 80 år bestred dette kravet og  nektet å overgi katedralen. I mai 2011 anerkjente apellretten i Aix-en-Provence Russlands eierskap til katedralen og den ortodokse Forening i Nice ble oppfordret til å akseptere dommen og overlate nøklene, men avgjørelsen ble anket til den høyeste apellrett. Ved sitt vedtak 10.april har retten avvist anken til Den ortodokse Forening  i Nice, dermed er siste ord sagt i tvisten som har vart i syv år.  

Hl Nikolai-katedralen ble bygget av tsar Nikolaj II i 1912 på tuftene av Villa Bermont  på den franske rivieraen, hvor hans onkel og arving til tronen, Nikolai Aleksandrovitsj, døde i 1865. Tomten der Kirken ble bygget hadde blitt kjøpt opp av Alexander II. På 1920-tallet begynte den ortodokse Forening i Nice å bruke katedralen, men vilkårene i avtalen for  gratis leie utløp 31. desember 2007, så Russland bestemte seg for å få tilbake  eiendomen gjennom domstolene. 

Katedralen har vært knyttet til vårt erkebispedømme som ble opprettet for å gi russere som kom fra Russland etter revolusjonen kirkelig betjening. Russland anser vårt erkebispedømmet  bruk av  katedraler bygget i Tsartiden  som midlertidige og ønsker at den russiske stat skal gjennom rettsvesenet få disse tilbake som russisk eiendom.   Katedralen i Nice som årlig blir besøkt av 150.000 mennesker, bærer preg av manglende vedlikehold.  Allerede i 2013 starter Russland med å rehabilitere katedralen