KRISTI TORNEKRONE ÆRET PÅ VESTLIG LANGFREDAG

På langfredag i den latinske lidelsesuke ble Kristi tornekrone lagt frem i Notre Dame i Paris for æring av troende. Folk i tusentall kom for å ære dette fantastiske relikvie som Kristus bar på sin vei til Golgata. Tornekronen ble holdt av en prest foran kirkens alter for at de troende kunne komme helt inntil og kysse det. Hele kirken var fylt med folk som satt og ba. Kristi nærvær opplevdes sterkt. F.Olav var i Paris på et kirkemøte og fikk anledning til å komme og ære tornekronen. Det er Den hellige gravs riddere som administrerer denne visningen. Det var også mange ortodokse troende tilstede som ga uttrykk for glede over at en ortodoks prest var der. Det er ikke mange år siden relikviet var glemt av katolikker og ortodokse troende  har bidratt sterkt til at interessen blant katolikker har økt. Tornekronen er kristenhetens fremste relikvie sammen med Kristi kors og likklede og vises frem ved viktige markeringer som i fastetiden og på Langfredag. Det anbefales at ortodokse troende tar veien til Paris for å oppleve Kristi nærhet på en helt spesiell måte. I Notre Dame befinner seg også en bit av Kristi kors og en av naglene som Kristus ble spikret til korset med. Disse vises også frem i løpet av den latinske lidelsesuken.
Kristi tornekrone ankommer Notre Dame 19.august 1239
I 409 skrev hl Paulinus av Nola om at tornekronen ble oppbevart i Jerusalem i kirken på Sions berg. I 1053 ble den overført til Konstantinopel for ikke gå tapt da Jerusalem ble tatt og ble oppbevart i det keiserlige kapell. Kristi tornekrone ble kjøpt av den franske kong Ludvig i 1239 fra den latinske kong Beaudouin de Courtenay i Konstantinopel. Konstantinopel ble som kjent tatt og ranet av det 4. korstog og det var innsatt latinsk konge i 60 år på begynnelsen av 1200-tallet. Beaudouin hadde økonomiske problemer og ønsket å selge relikvier til venetianerne. Kong Ludvig kom venetianerne i forkjøpet og sikret seg tornekronen. Han bygget det vakre Sainte Chapelle, like ved Notre Dame, hvor tornekronen ble oppbevart frem til den franske revolusjonen da den ble gitt til Notre Dame. Kong Ludvig av Frankrike ga flere torner til kongelige i Europa. Han ga en bit av tornekronen til den norske kong Magnus V Lagabøter (1263-80), som overlot klenodiet til apostelkirken i Bergen, det fornemste av kongekapellene så lenge Bergen var hovedstad. Relikvien kom til Apostelkirken den 9. november. Denne dagen ble innført som fest for Kristi Tornekrone i Norge, og den sto i Missale Nidrosiense fra 1519. Magnus Lagabøter var trolig den som fikk tatt ut et leggben fra Hl.Olav og satt i et relikviegjemme og plassert i apostelkirken. Etter reformasjonen ble det oppbevart i Rosenkranstårnet frem til 1700-tallet da det ble tatt til Danmark og kjøpt av danskekongen og oppbevart i hans samling frem til det ble gitt til dronning Josefine på 1840-tallet som ga det til St.Olavs kirke i Oslo hvor det fremdeles oppbevares.  (se eget innlegg)

Kristi tornekrone består i dag av en sivkrans som er 21 cm i diameter. Det var i denne sivkransen tornene ble festet.Tornene er i dag borte. De har blitt gitt bort ned gjennom  historien av  bysantinske keisere og franske konger. 70 torner rund i verden har blitt identifisert å ha samme opphav og skal stamme fra tornekronen. I nyere tid har tornekronen blitt satt inn i en gjennomsiktig krystall.
Sainte Chapel, Paris