Fra innsettelsen av pave Tawadros II 19. november 2012 i St. Markuskatedralen i Kairo,


















www.kirken.no: 

Den koptiske paven besøker Norge

Pave Tawadros II som er overhode for den koptisk ortodokse kirken i Egypt, møter både HM Kong Harald, statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende under sitt norgesbesøk 19.-21. juni.
Det er første gang den koptiske paven besøker Norge. Han er invitert av Den norske kirke og skal blant annet møte kristne ledere til samtaler om den aktuelle politiske og religiøse situasjonen i Egypt.

- Vi er glade for at øverste leder for den store koptiske kirken kommer på besøk. Dette er den største kirken i Midtøsten, og det er viktig for Den norske kirke å ha kontakt med den. Nå er Egypt som kjent i en svært kritisk, politisk situasjon, og det gjør det enda viktigere for oss å ha kontakt med denne kirken, sier Bispemøtets preses Helga Haugland Byfuglien. Hun er vert for Pave Tawadros II og hans delegasjon.

- Kristne i Egypt og i Midtøsten generelt, er under sterkt press. Formålet med besøket er å styrke relasjonene mellom Den norske kirke, norske kirker og den koptisk-ortodokse kirke, sier biskop Haugland Byfuglien. Hun håper kirkene i Norge kan bidra til å mobilisere støtte til humanitære tiltak overfor befolkningen i Egypt.

Byfuglien ledet en kirkedelegasjon fra Den norske kirke som besøkte Egypt og andre land i regionen i mars 2012.

- Vi ankom Kairo én uke etter at forrige koptisk-ortodokse pave, Shenouda III, var død. Det var spesielt å oppleve og ta del i sorgen som preget det egyptiske samfunnet da. Nå er vi spente på å bli bedre kjent med den nye paven og høre hva han vektlegger i sitt arbeid, sier Byfuglien.

Generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke Berit Hagen Agøy, deltar i den koptisk-ortodokse delegasjonens program i Norge. Hun ser fram til å samtale med den koptiske delegasjonen om trosfrihetsspørsmål, minoriteters stilling og demokratiseringsprosesser i Egypt.

- Vi vil høre hvordan kopternes leder opplever situasjonen i Egypt. Trosfrihet for religiøse minoriteter, ivaretakelse av andre grunnleggende menneskerettigheter og demokratibygging blir viktige tema i samtalene, sier Berit Hagen Agøy.

I løpet av det tre dager besøket skal den koptisk-ortodokse delegasjonen delta på middagsbønn i Oslo domkirke på ettermiddagen torsdag 19. juni. Denne er åpen for alle. Torsdag er det eget møte med Den norske kirkes ledelse. Fredag 20. juni deltar en rekke representanter fra organisasjons- og kirkeliv på et dialogmøte i Oslo bispegård om situasjonen for kristne i Egypt. Der holder Pave Tawadros II en innledning med overskriften:"Dilemmas and challenges for the Coptic Church in the current political and religious situation in Egypt".  Lørdag 21. juni blir det møte med ledere fra ulike kirkesamfunn i Norge.

Pave Tawadros II ble innsatt som Den koptisk ortodokse kirkes pave i november 2012. Han leder en kirke som har sine røtter tilbake til apostlenes tid og regner evangelisten Markus som sin første biskop. Omkring 10% av Egypts 80 millioner innbyggere er koptiske kristne.



Fra programmet for Pave Tawadros IIs norgesbesøk 19.-21. juni

Torsdag 19. juni
15.30 Middagsbønn i Oslo domkirke
16.15 Mottakelse i Krypten under Oslo domkirke
19.00 Møte med Den norske kirkes ledere 

Fredag 20. juni
10.00 Audiens hos HM Kong Harald V, på Slottet
13.30 Møte med statsminister Erna Solberg, på statsministerens kontor
14.30 Møte med utenriksminister Børge Brende, på UDs kontor
16.00-18.00 Dialogmøte om situasjonen for kristne i Egypt - i bispegården i Oslo Pave Tawadros II holder innledning med overskriften: "Dilemmas and challenges for the Coptic Church in the current political and religious situation in Egypt"

Lørdag 21. juni
09.00 Gudstjeneste med koptisk liturgi i Trefoldighetskirken
13.00 Møte med økumeniske kirkeledere i Norge