Hellige Sava av Serbia (1237) 14./27.januar

Hellige Sava var født prins Rasko, yngste  sønn av den serbiske kong Stefan Nemanya og Anna, datter av den bysantinske keiser Romanus.  Han ble munk i sin ungdom, mottok munkenavnet  Sava.  Han grunnla klostrene Hilandar på  Athos og Žiča. I 1219 ble han anerkjent som den første erkebiskopen for det serbiske folk av patriark Manuel 1 av Konstantinopel.. Samme år forfattet han den eldste kjente konstitusjon av Serbia, og sikret  full uavhengighet, både religiøst (autokefali) og politisk.  Han kronet sin bror Stefan i 1217 som den første konge av hele Serbia.


Han er ansett som en av de viktigste personene i  serbisk historie, og er kanonisert og æret av Den serbiske ortodokse kirken som sin grunnlegger og kan betraktes som Serbias nasjonalhelgen.



Hl. Sava katedral i Beograd er dedikert til ham. Det ble bygget  der hvor de ottomanske tyrkerne brent levningene hans i det 16. århundre, etter et opprør der serberne brukte ikonet hans som flagg. Katedralen er i dag den største ortodokse kirkebygning i verden (etter Hagia Sofia i Konstantinopel).
File:Hram Sv. Save 003.JPG
Hl Sava, Beograd

Hl Sava døde i Trnovo, hovedstaden i det andre bulgarske riket, under regjeringstiden til Ivan Asen II av Bulgaria.  Han ble syk etter Den guddommelige Liturgi på Teofanifesten i 1235. Hl Sava var på besøk i Trnovo på vei tilbake fra det hellige land, der han hadde grunnlagt et hospits for syrisk pilegrimer i Jerusalem. Han døde av lungebetennelse natten mellom lørdag og søndag 14. januar 1235, og ble begravet i katedralen for de Førti hellige martyrer i Trnovo hvor kroppen hans ble til 6 mai 1237 da hans hellige bein ble flyttet til klosteret Mileševa i det sørlige Serbia.

I middelalderen var hans grav var et pilegrimsmål. Foruten serbere, dro både tyrkere og jøder til pilegrimsreise til Mileševa. Gregor av Sinai anså ham å være en stor illuminator. Han blir kalt Serbias apostel og lærer. 

Arven fra hl Sava lever videre i Den ortodokse kirkens tradisjoner blant slaviske folkeslag. Han er forbundet med innføringen av Jerusalem Typikon som grunnlag for slaviske monastiske regler. Det serbiske Hilandar kloster på Athos reguleres av dette Typikon fra hl Sava til denne dag.  Utgaver av Rudder (en samling av kirkens kanoner) fra hl Sava, med kommentarer av Alexis Aristines, er den mest utbredte i Den russiske kirke. I 1270 ble den første kopien av Rudder fra hl Sava ble sendt fra Bulgaria til Metropolitt Kyrill av Kiev. Fra dette Rudder ble kopiert til de eldste  russiske Ruddere.

File:Hilan2.jpg 
Hilandar, Athos