1./14. JANUAR
 JULIANSK NYTTÅR 
og
HERRENS OMSKJÆRELSE


 

På den åttende dagen etter sin fødsel , ble vår Herre Jesus Kristus omskåret i samsvar med Det gamle testamente lov . Alle mannlige spedbarn fikk omskjæring som et tegn på Guds pakt med den hellige forfader Abraham og hans etterkommere ( Mos 17:10-14 , Lev . 12:03 ) .

Etter dette ritualet  fikk den guddommelige nyfødte navnet Jesus slik som erkeengelen Gabriel erklærte ved bebudelsen til Det aller helligste Theotokos (Luk 1:31-33 , 2:21 ) .  Kirkefedrene forklare at Herren , Skaperen av loven , gjennomgikk omskjæring for å gi folk et eksempel på hvor trofast de guddommelige forordninger bør være oppfylt . Herren ble omskåret slik at senere ingen vil være i tvil om at han virkelig hadde antatt menneskekjøtt , og at hans inkarnasjon  ikke bare var en illusjon , som visse kjettere ( Docetists ) hadde undervist.

I Det nye testamente , viser den rituelle av omskjæring  veien til dåpens mysterium , som det var bestemt (Kol 2:11-12 ). Beretninger om festen for Omskjæring av Herren fortsatte i den østlige kirken  gjennom det fjerde århundre . Kanon til festen ble skrevet av hl Stefanus av hl. Sava kloster 
(28 oktober og 13. juli) .

I tillegg til omskjæringen , som Herren aksepterte som et tegn på Guds pakt med menneskene , fikk han også navnet Jesus (frelser) på den åttende dagen etter hans fødsel som et tegn på hans tjeneste , et verk for å frelse verden (Mt.1 : 21 , Markus 9:38-39 , 16:17 , Lukas 10:17 , Apg 03:06 , 16 ; Phil 2:9-10) . Disse to hendelsene , Herrens Omskjæring og Navngiving , minner de kristne om at de har inngått en ny pakt med Gud og " blir omskåret,  ikke av menneskehender , men  med Kristi omskjærelse ved å kle av den kroppen som kjøttet har makt over " (Kol 2:11 ) . Selve navnet " kristen" er et tegn på menneskets inntreden i en ny pakt med Gud .

(fra OCA.org)