Patriark Bartolomeus: "Hagia Sophia må forbli museum eller kristen kirke"
Hagia Sofia i Konstantinopel
"Vi foretrekker å opprettholde status quo til i dag. Katedralen ble gjort til museum og så det bør den forbli" sier patriarken. Det er første gang patriarken uttaler seg om dette spørsmålet.

Som vi tidligere har tatt opp på denne siden, skal det tyrkiske parlamentet behandle et forslag om å omgjøre Hagia Sofia i Konstantinopel til moske. Kirken var Den ordtodokse kirkes hovedkirke frem til tyrkerne overtok den og gjorde den om til moske engang etter 1453. Den ble gjort om til museum i begynnelsen av 1900-tallet og arbeidet med å avdekke mange av de praktfulle kristne mosaikkene tok til. Mange av mosaikkene er dessverre borte, men mange kan fremdeles gi et inntrykk av den himmelske innvirkning kirken har gitt troende gjennom mange hundre år. En omgjøring til moske vil medføre at mosaikkene igjen blir tildekket og kirken vil bli stengt for kristne som ønsker å komme. Det vites ikke hvordan EU forholder seg til forslaget, men det vil neppe styrke Tyrkias søknad om medlemskap i unionen.
DSCN0763
Hagia Sofia i Trebizon

Det er ikke bare Hagia Sofia i Konstantinopel som Tyrkia ønsker å omgjøre til Moske. Allerede er det vedtatt at Hagia Sofia kirken  i Nikea skal bli moske. Nikea var byen for viktige hendelser i Ortodokse kirke, bl.a. det første ekumeniske konsil i 325 og byen var tilhold for både keiser og patriark under den latinske okupasjon av Konstantinopel på 1200-tallet. Også Hagia Sofia i Trebizon på Svartehavskysten mot Georgia står i fare for å bli moske. Også denne kirke er et meget viktig kristent monument historisk og kunthistorisk. Også Trebizon hadde keiser under den latinske okupasjonen og kirken ble bygget og utsmykket og fremstår i dag med praktfulle ikonmalerier dog noe falmede etter muslimsk overmaling.

Ayasofya_Iznik_902
Hagia Sofia i Nikea
Patriarken har uttalt seg også om kirkene i Nikea og Trebizon. Kirkene ble bygget som kirke, sier han, og skal de være til tilbedelse, må de bli kirke igjen fordi de ble bygget som det. Det er ikke noe umiddelbart behov for flere moskeer, sier han til den tyrkiske avisen Milliyet. Mange moskeer står tomme. Patriark Bartolomeus ønsker da at kirkene heller skal forbli museer for å kunne være åpne for alle. Disse forslag og vedtak oppleves som et forsøk på å gjøre situasjonen for grekere i Tyrkia enda vanskeligere, noe patriarken har tatt opp flere ganger tidligere.