Redd Hagia Sofia i Trebizond fra å bli moske!!




Den tidligere Hagia Sophia kirken i Trabzon, Tyrkia er et monument av stor historisk og kulturell betydning. Den ble bygget på midten av det 13. århundre som katedral i den bysantinske staten Trebizond. Etter det ottomanske erobringen av Trebizond den ble omgjort til moské og dens fresker ble hvitvasket. Fra 1958 - 1964 ble bygningen restaurert og freskomaleriene avdekket. I 1964 ble den et museum, etter eksempel på sin navnebror, Hagia Sophia i Istanbul. I 2013 har lokale religiøse myndigheter i Trabzon besluttet å avslutte bruken av bygningen som museum og de har annonsert at det vil bli  moské igjen. Freskomaleriene vil bli tildekket. Mange både i Tyrkia og i utlandet har protestert mot denne avgjørelsen, men som ennå er uten resultat.

Vi appellerer til de ansvarlige tyrkiske myndigheter og deres gode internasjonale omdømme med deres store arbeid  med å sikre noen av verdens rikeste kulturskatter og vi ber dem om å revurdere sin beslutning.
Dette oppropet er et initiativ fra Facebook-gruppen 'Redd osmanske monumenter i Hellas' og to greske frivillige organisasjoner: Rhodes International Culture & Heritage Society and Coolculture.

http://www.rhodesriches.org/
http://www.coolculture.gr/

SKRIV UNDER HER