Patriarkatet i Konstantinopel har kanonisert den siste Trapezunt-keiseren

  
Patriarkatet i Konstantinopel har på anmodning fra den hellige synode  i Hellas  kanonisert den siste Trapezunt keiseren, David I den store Komnenos, som ble halshogd i Konstantinopel av osmanske tyrkere sammen med sine sønner Basilios, Georgios, og Manuel og hans nevø Alexios 1. november 1463.

Fra 1431 til 1460 var David var medregent sammen med sin bror og hadde tittelen despot, i 1460-1461 satt han på Trapezunt tronen alene. Fem år etter at tyrkerne hadde erobret Konstantinopel i 1458, måtte han godta å bli vasall   under den Ottomanske Sultan. Likevel mistet han ikke håpet  med å bli kvitt  den ottomanske trussel og forsøkte å lage en koalisjon med vesteuropeiske land, Georgia og ​​emirene av Sinop og Akkoyumlu.

I august 1461 beleiret osmanerne  Trapezunt fra land og sjøen. For å unngå plyndring og ødeleggelse av byen, bestemte David å overgi den uten å kjempe. Sammen med sin familie, Metropolitten og hoffmenn, ble David sendt til Konstantinopel. Ifølge vilkårene for kapitulasjon, fikk han beholde  en region på Balkan, i dalen med Strymon elva.

I 1463 ble han anklaget av Mehmed II for forræderi (dvs. forhandlinger med søsteren Theodora som var konen til Sultans fiende Emir Uzun Hasan) og henrettet i Konstantinopel sammen med sine tre sønner og nevø. Sultanen lovet å spare livet til David og hans familie hvis de konverterte til Islam, men David svarte at han aldri ville fornekte den kristne tro, og led han martyrdøden.
Trapezunt