Erkeprest Peter Gillquist er død



 
Erkeprest Peter Gillquist

Fr. Peter E. Gillquist, en pensjonert prest i Det Antiokenske  erkebispedømmet i Nord-Amerika, døde 1.juli i en alder av syttitre år. Han ble født inn i en luthersk familie, gikk på  universitetet for å bli prest i Den evangelisk-protestantiske Campus Crusade for Christ, og ble til slutt en av organisasjonens regionale styremedlemmer. Han har også arbeidet som senior-forlegger for Thomas Nelson Publishersi 1970 med utgivelsen av New King James  Bible.

Mens han fortsatt arbeidet med Campus Crusade ble Fr. Peter og noen av hans kolleger  overbevist  at Den ortodokse kirke var den eneste som hadde bevart den gamle kristne tro gjennom århundrene. I 1973 førte dette til organisering av et nettverk av husmenigheter i USA og Canada, som i begynnelsen het den "nye pakt apostoliske Order" og senere (etter 1979) Den evangelisk ortodokse kirken (EOC), som en del av deres innsats for å leve Ortodoksiens første trinn som de så det.

Etter å ha utforsket muligheten for å bli med i Det gresk ortodokse erkebispedømmet i Nord-og Sør-Amerika eller Den amerikanske ortodokse kirke (OCA), sluttet flertallet av EOC  seg til Det Antiokenske ortodokse erkebispedømmet. (Selv om flere EOC menigheter som i utgangspunktet ble nektet å bli forenet med Den ortodokse kirken ble senere akseptert gjennom OCA.) Fr. Peter  fungerte som leder av den antiokenske avdeling for misjon og evangelisering, samt prosjektleder for den ortodokse studie bibelen. Han døde på grunn av tilbakevendende hudkreft


Han er kjent for mange i Europa for sin bok "Coming Home" som har vært en veiviser til Den ortodokse kirke. Han veiledet mange enkeltmennesker og menigheter inn i Kirken. Må hans minne være evig!