Hellige Olga 11./24. juli
Hl. Olga av Kiev
(malt av Sergej Poliakov)
Den hellige, rett-troende keiserinne Olga av Kiev var bestemor til prins Vladimir av Kiev. Etter å ha konvertert til ortodoks kristendom, hadde hun en viktigste innflytelse på barnebarnet som resulterte i hans omvendelse til kristendommen og hans rike Kiev Rus. Hun regnes, sammen med barnebarnet, som de som brakte kristendommen til Russland. Hennes festdag er 11. juli.
Hl Olgas opprinnelse kan ikke slås fast med sikkerhet. Ifølge de russiske krønikere, kom hun fra Vyshgorod. Hun var trolig av varanger slekt. Hun antas å ha blitt født omkring 890. Omkring 903 ble hun gift med prins Igor som var sønn av Russlands grunnlegger, Rurik. Prins Igor etterfulgte sin far Oleg som hersket over Kiev og dets territorier som nå utgjør deler av Russland, Ukraina, Hviterussland og Polen. Etter at hennes ektemann Igor ble myrdet i 945, ble prinsesse Olga regent for sin sønn, Svatoslav, inntil han ble myndig i 964. Hun huskes i krønikene for sin hevn mot Derevlanins for drapet på ektemannen. Hun var kjent som en sterk og effektiv hersker. Når hun ble interessert i kristendommen er usikkert, selv om hennes interesse kan ha startet før hennes besøk til Konstantinopel. I 957 besøkte hun keiser Konstantin VII i Konstantinopel. Han beundret hennes utseende og intelligens, og bemerket at "Du er skikket til å regjere i denne byen med oss. ' Hun samtykket i å bli døpt, og ble dermed en kristen med navn Helen, etter at patriarken Polyeuctus hadde undervist henne i troen. Før dåpen spurte Konstantin om hennes hånd, men Olga ønsket å bli døpt en ortodoks kristen først. Igjen, etter dåpen, ba Konstantin om hennes hånd, men Olga lurte ham (siden han var hennes gudfar i dåpen), og bemerket at han kalte henne sin datter i dåpen og så et slikt giftemål forbudt i henhold til kristen lov. Men Konstantin overøste henne med gaver da hun returnerte til Kiev. I Kiev instruerte hun sin sønn, Svatoslav, og bønnfalt ham om å bli døpt, men han ville ikke la seg døpe. I 968, mens Svatoslav var opptatt et annet sted, ble Kiev der Olga bodde mens hun tok seg av sine barnebarn Yaropolk, Oleg og Vladimir omgitt i en beleiring. Da folk i byen ble svakere på grunn av sult og mangel på vann, fikk Olga en gutt til å rømme byen og skaffe hjelp. Den aldrene prinsessen hadde nå blitt syk. Samtidig ønsket sønnen å flytte sin residens til Pereyaslav (som er på Donau), og etterlate Olga i Kiev. Olga fikk imidlertid Svatoslav fra å forlate byen først etter at hun hadde dødd. Hun døde den 11. juli 969 og ble begravet av en prest, etter å ha beordret at det ikke skulle være en gravøl.
Selv om Olga ikke lyktes å få sin sønn eller mange andre til å bli døpt, kan hennes eksempel ha vært en stor innflytelse på hennes barnebarn, Vladimir, som i 988 ble en ortodoks kristen og ledet innbyggerne i Kiev og Rus "å følge ham i dåpen av Rus '. For hennes lederskap i å bringe kristendommen til Russland, er hun regnes som den første helgen i den russiske ortodokse kirken.
Vi gratulerer hl. Olga menighet i Oslo med festdagen og alle som har hl. Olga som sin beskytter og forbeder.