IKONET AXION ESTIN 13./26.juli
Theotokos anses av ortodokse kristne å være abbedissen av alle klostrene Mount Athos. Hun overvåker alle klostrene og munkene som har viet sitt liv til å imitere henne gjennom ydmykhet, lydighet og renhet. En måte hun har manifestert sin guddommelige beskyttelse i hele Holy Mountain er gjennom sine mange undergjørende ikoner i de ulike klostre og kirker. Den mest berømte og feirede ikon av Teotokos Det hellige fjellet er uten tvil ikonet kjent som "Axion Estin".

Kirken som huser ikonet av Axion Estin er i Karyeshovedstaden i Mount Athos, i  kirken Protaton. Det kalles Protaton fordi det var den første kirken bygd på det hellige fjell i 843 e.Kr. av Saint Athanasios den Athoniten ["Protaton" betyr "den første"]. Ikonografin i kirken som sees idag ble gjort i det 13. århundre av den anerkjente ikonmaler Emmanuel Panselinos.

Man viser at Theotokos er leder av klostrene i Athos, ved at ikonet av Axion Estin sitter på en trone i kirken. Ikonet er oppkalt etter den hymnen som synges i Liturgien. De første linjene i hymnen  har en engleaktig opprinnelse som ble åpenbart for en munk i det tiende århundre av erkeengelen Gabriel selv . Miraklet skjedde nær Skete av Protaton, i nærheten av hellige kloster Pantokrator i cellen til en munk og hans novise