BYGGING AV RUSSISK ORTODOKS KIRKE I PARIS HAR BEGYNT

A model of a Russian Orthodox church and spiritual centre, to be built along the Seine River near the Eiffel Tower, is seen during a media presentation at the Russian ambassador's residence in Paris, January 17, 2014.  REUTERS/Christian HartmannByggingen av russisk ortodokse kirke i Paris har begynt. Den skal bygges ved Seinen i nærheten av Eifeltårnet. Kirken vil sannsynligvis bli en av de mest profilerte ortodokse kirker i utlandet. Kirken skal bygges i kalkstein og glass, med gylne kupler i tradisjonell russisk stil. Det skal også bygges et kultur-senter og en barneskole for 150 barn. Det er beregnet at kirke og kultursenteret vil koste 100 millioner Euro. Myndighetene ga i januar endelig grønt lys for bygging etter over 3 års planlegging. Man håper at kirke og senter vil være ferdig i løpet av 2 år.

Det bor 10.000 russere bare i Paris og flere titusen i hele Frankrike. Etter revolusjonen i 1917 kom det 150-200.000 russere til Frankrike hvis etterkommere nå har fransk statsborgerskap. Mange av dem tilhører vårt (Paris-eksarkatet) erkebispedømme som ble opprettet for eksilrussere etter revolusjonen. 

Den russiske kirke har de senere årene bygget kirker i mange europeiske byer og rundt omkring i verden. De har også prøvd å ta tilbake flere av vårt erksbispedømme sine kirker som de mener er russisk eiendom. Vår katedral i Paris ble værende i vårt erkebispedømme, og det er grunnen til at russerne nå bygger en ny kirke i Paris.  Katedralen i Nice ble ganske nylig overtatt av russerne etter langvarig rettsak med vårt erkebispedømme.