Hl. APOSTEL OG EVANGELIST LUKAS
18./31.OKTOBER
Den hellige apostel og evangelist Lukas var opprinnelig fra syrisk Antiokia,  en følgesvenn av den hellige apostelen Paulus (Fil.1:. 24, 2 Tim 4:10-11), og en lege opplyst i den greske medisinske kunst.  Som en av de sytti apostler, ble hl Lukas sendt av Herren med de andre for å forkynne Guds rike. (Luk 10:1-3). Etter oppstandelsen viste Herren Jesus Kristus for hl Lukas og Kleopas på veien til Emmaus.Lukas ledsaget hl Paul på sin andre misjonsreise, og fra den tid var de uadskillelige. Når Paulus 'medarbeidere hadde forlatt ham, ble bare Lukas værende for å hjelpe ham i hans tjeneste (2. Tim. 4:10-11). Etter martyr-døden til  apostlene Peter og Paulus, forlot hl Luke Roma for å forkynne i Akaia, Libya, Egypt og Thebaid. Han endte sitt liv med martyrdøden i byen Theben.

Ifølge tradisjonen malte  hl Lukas det første ikonet av Guds Mor. "La nåde fra Ham som ble født av meg og min nåde være med disse ikonene," sa den All-rene Jomfru etter å ha sett ikonene. hl Lukas malte også ikoner av  apostlene Peter og Paulus.  Lukasevangeliet ble skrevet i årene 62-63 i Roma, under veiledning av apostelen Paulus. I de innledende vers (1:1-3), setter  Lukas nettopp frem formålet med arbeidet sitt. Han foreslår å ta opp i kronologisk rekkefølge, alt kjent av kristne om Jesus Kristus og hans læresetninger. Ved å gjøre dette, fastsatte han et fastere historisk grunnlag for den kristne lære (1:4). Han  undersøkte nøye fakta, og gjorde  bruk av muntlig tradisjon i Kirken og av hva All-rene Jomfru Maria selv hadde fortalt ham (2:19, 51).
 Lukas skrev også Apostenes gjerninger i  Roma rundt 62-63 e.Kr. Apostlenes gjerninger, som er en videreføring av de fire evangeliene, snakker om verkene og fruktene av de hellige apostler etter Frelserens himmelfart. I sentrum av fortellingen er de hellige apostlenes konsil i Jerusalem i år 51, en kirke-hendelse av stor betydning, noe som resulterte i separasjon av kristendommen fra jødedom og sin uavhengige formidling i verden (Apg 15:6-29 ).

De hellige relikvier av hl Lukas ble tatt fra Konstantinopel og brakt til Padua, Italia på et tidspunkt i historien. Kanskje dette var under den beryktede 4. korstog i 1204. I 1992 ba Metropolitan Hieronymus (Jerome) av Theben den romersk-katolske biskopen i Theben å få en del av hl Lukas relikvier til helgenens tomme grav i den ortodokse katedralen i Theben.Den romersk-katolske biskopen Antonio Mattiazzo av Padua,  som bemerket at ortodokse pilegrimer kom til Padua for å ære relikviene, mens mange katolikker ikke engang visste at relikviene var der, oppnevnte et utvalg som skulle undersøke relikviene i Padua, og skallen av hl Lukas i Den katolske katedralen i St. Vico i Praha.Skjelettet ble bestemt til å være at en eldre mann med sterk kroppsbygning. I 2001 ble en tann funnet i kisten bestemt til å være i samsvar med DNA av syrerne som bor i nærheten av området av Antiokia fra 72-416 e.Kr. Skallen i Praha passet perfekt hals-beinet. En tann funnet i kisten i Padua passet også  kjevebenet av skallen.Biskop Mattiazzo sendte så et ribben fra levningene til Metropolit Hieronymus for  å bli æret i St Luke opprinnelige grav i den ortodokse katedralen i Theben.