31.august  / 13. september

PLASSERING AV GUDFØDERSKENS BELTE I BLACHERNA 395-408


Plassering av den mest hellige Gudfødeskens ærverdige Belte i Blacherna kirken i Konstantinopel fant sted under regimet til keiser Theodosius den yngre. Før dette ble den hellige relikvie overlatt til apostelen Thomas av Gudfødersken selv og ble oppbevart av fromme kristne i Jerusalem etter hennes hensovnelse. Under keiser Leo den Vise (886-911), ble hans kone Zoe angrepet av en uren ånd, og han ba om at Gud ville helbrede henne.

Keiserinnen hadde en visjon om at hun ville bli helbredet av sin skrøpelighet hvis Beltet av Gudfødersken ble lagt på henne. Keiseren spurte patriarken om å åpne skrinet. Patriarken fjernet forseglingen og åpnet skrinet der relikvien ble oppbevart, og Beltet av Gudfødersken var helt og uskadet av tidens tann. Patriarken plasserte Beltet på den syke keiserinnen, og straks hun ble frisk fra sin skrøpelighet. De sang salmer i takksigelse til Den aller helligste Theotokos, så plasserte de det ærverdige Belte tilbake i skrinet og lukket det.

Til minne om den mirakuløse hendelsen og de to plasseringene av det ærverdige Belt, ble festen for plassering av det ærverdige Belte av den mest hellige Gudfødersken etablert. Deler av det hellige Belte finnes i dag i Vatopedi klosteret på Mt. Athos, i Trier kloster, og i Georgia.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cincture_of_the_Theotokos 

For første gang forlot  Gudføderskens Belte høsten 2011 Vatopedi klosteret for at troende i Russland skulle få ære det. Over 2 millioner troende kom fra hele landet for å ære Det ærverdige Belte.