DET ÆREFULLE OG LIVGIVENDE KORSETS OPPHØYELSE 14./27. SEPTEMBER

MESKEL

Denne høytid ble opprinnelig innstiftet til minne om at Helena, mor til keiser. Konstantin den store, gjenfant Herrens kors i år 326. Fra det 7. arhundre ble denne høytiden kombinert med feiringen av keiser Heraklios gjenerobring av korset som var røvet av perserne i året 624. Både i forbindelse med gjenfinnelsen og gjenerobringen av det hellige korset løftet patriarken det høyt opp mot alle fire himmelretninger slik at de forsamlede kunne se det og ære det. Derav navnet på høytiden: Korsets opphøyelse. Festen  er en veldig stor fest i Etiopia og Eritrea, med navnet MESKEL. Den markeres med store prosesjoner og offentlige fester.

http://kweschn.files.wordpress.com/2012/09/happy-mesqel.jpeg

les mer - MESKEL

TROPAR 1.TONE 

Frels, o Herre, Ditt folk og velsign din arvedel, gi Dine troende seier over motstanderne og bevar Ditt herrevelde med Ditt kors.


KONDAK 4.TONE
Villig lot Du Deg løfte opp på korset for å gi rikelig miskunn til Ditt nye eiendomsfolk, Kristus, vår Gud: gled Du Dine troende med seier over motstanderne med Ditt uovervinnelige kors som fredens våpen.

9. IRMOS
Høylov, min sjel, Herrens herlige kors! O Gudføderske, du er det mystiske paradis som uten såmann frembrakte Kristus, som plantet korsets livbærende tre på jord: Derfor tilber vi Ham på denne høytidsdag, og deg høylover vi.


I dag minnes vi også vår hellige far Johannes Krysostomos hensovnelse. På grunn av Korsets opphøyelse feires dagen 13./26. november. Vi minnes også i dag fedrene fra det 6. økumeniske konsil.