Clinton i Kosovo

Clinton besøkte ortodoks kirke i Kosovo
Clinton was welcomed at Pristina airport on Tuesday by Kosovo President Atifete Jahjaga, ahead of the formal talks beginning early Wednesday. 
Clinton ble ønsket velkommen på Pristina flyplass på tirsdag av Kosovos president Atifete Jahjaga, i forkant av de formelle forhandlingene som begynte tidlig onsdag.

USAs utenriksminister Hillary Rodham Clinton besøkte en serbisk ortodoks kirke i Kosovo. Hun oppfordret USAs nære allierte til å rekke ut en hånd til sine minoriteter samtidig som hun prøvde å overbevise etniske serbere om at de har et hjem i Europas yngste nasjon.

Ved Hl. Nikolai kirke i Kosovos hovedstad, et område for anti-serbiske opptøyer for åtte år siden, møtte Clinton medlemmer av den serbiske minoriteten som har vendt tilbake til Kosovo etter år i utlandet til tross for fortsatte etniske spenninger. I Pristina sluttet hun seg til EUs utenrikspolitiske sjef, Catherine Ashton, i arbeidet med å fremme samtaler mellom Serbia og dets tidligere provins slik at begge kan en dag bli med i EU.

Den amerikanske utenriksminister håper Kosovo også vil bli medlem av NATO, og håper at stabilitet i hele regionen vil avslutte en prosess med balkanisering som begynte med oppløsningen av Jugoslavia to tiår siden, og som minoritetsgrupper i Bosnia og Kosovo truer med å fortsette.

Clinton sa Kosovos regjering og folk trengte å akseptere endringer hvis de skal gå videre mer enn ti år etter at NATO bombet Serbia for å stoppe en krig mellom Kosovos hovedsakelig etniske albanere og serbere som mener området er vuggen for deres statsdannelse og den kristne ortodokse religion.

Pravoslavie.ru (3.nov)