Julefasten


Tirsdag kveld, 27.nov,  startet julefasten 
som går frem til julehøytiden 7. januar.
An icon of St. John the
  Forerunner
Julefasten er ikke den strengeste av høytidsfastene. Man kan spise fisk på en rekke dager, men kjøtt, egg og melkeprodukter skal man helt unngå. I Norge har adventstiden fra gammelt av vært en faste-tid. Det er det protestantiske og sekulariserte samfunn som har fjernet fasten i Norge. En rest fra fastetiden er marsipan og pepperkaker som tradisjonelt er uten egg og smør. Det var altså fastegodt man unnet seg. Julaften var også fra gammelt av en fastedag, man spiste grøt laget av korn og vann. Da fasten forsvant ble korngrøten til risgrøt med smør.

Fastetiden er en tid hvor vi blir invitert til å leve et enklere liv. Ikke bare i matveien, men også hva vi unner oss materielt og seksuelt. I fastetiden skal bønnen og åndelige lesning stå i sentrum. Vi skal be for de som trenger vår hjelp. Det skal inspirere oss til å gi av våre penger og tid til andre. Vi skal fokusere på hvordan vi skal bli bedre mennesker ved Guds hjelp. For troende må fastetiden før jul bli noe mer enn å bruke all vår tid til å kjøpe presenter og mat. Vi er kalt som kristne til å leve et annerledes liv enn verden. Vi må huske at bønn og faste henger uløselig sammen. Faste og asketisk liv er like viktig som bønn.

Det er ikke lett å faste når man blir invitert i mange middager hos familie og venner med bord fylt av ribbe og kremfylte desserter. Det er viktig å huske på at vår faste ikke skal sette verten i forlegenhet, når han har gjort mye strev for å gjøre oss glade og fornøyde. Vi er kalt til å faste i det skjulte. Men det går an der det er mulig, å spise fisk enn kjøtt, kanskje ta litt mindre av maten og droppe kremen. Det er din egen samvittighet lagt frem for Gud i bønn og i avtale med dine nærmeste og din prest som må bestemme. Det kan være mye åndelig styrke å hente ved ikke å gape over alt.

Det finnes mange gode fastekokebøker for ortodokse å få kjøpt på nettet, og flere norske vegetarkokebøker.

Velsignet faste ønskes til alle.
f.Olav