Patriark Kirill i Jerusalem

 
Jerusalem møter russiske patriark Kirill

Jerusalem, 10. november 2012

Overhode for Den russisk-ortodokse kirken, patriark Kirill av Moskva og hele Russland, ankom Jerusalem fredag og ble ledsaget i en høytidelig prosesjon av geistlige og lekfolk på vei fra Jaffaporten til Den hellige gravskirke i gamlebyen.

Tusenvis av troende samlet seg foran kirken, som er det helligste stedet for kristne over hele verden, for å hilse Patriark Kirill og den gresk-ortodokse patriarken av Jerusalem Theophilos III, som møtte ham. De to patriarker holdt en kort gudstjeneste.

Den hellige gravs kirke har i århundrer vært en av de viktigste pilegrimsmål for millioner av kristne som er stedet for Jesu Kristi korsfestelse og oppstandelse.

Patriark Theophilos III ga en høytidelig tale til patriark Kirill, som er på det første besøk til Det hellige land siden han ble valgt til å lede den russisk-ortodokse kirken i 2009. Hanan bemerket viktigheten av broderlig relasjoner mellom de to ortodokse kirker .

Patriark Kirill sa at alle kristne drømmer om å besøke det hellige land.

"For første gang har jeg kommet til det Hellige Land for å be på vegne av hele den russiske kirken som valgte meg som Primat," sa patriarken og la til at han vil særlig be for fred rundt om i verden.

I løpet av sine seks dagers opphold, er patriarken Kirill ventet å besøke kristne hellige steder i Israel, de palestinske områdene og Jordan.

Den hellige gravs kirke truet tidligere i november med å stenge dørene fordi kirkens bankkonto ble frosset på grunn av en gjeld til et israelsk vannverk. Kirken hadde vært fritatt vannavgifter i en stilltiende avtale med Jerusalems myndigheter i flere tiår, men Hagihon selskapet, som overtok vannforsyning til Jerusalem på slutten av 1990-tallet, krevde nylig betaling av en regning på $2,300,000 som forsyning i 15 år inklusive renter.

Theophilos III skrev selv brev til lederne av Russland, Israel, USA, Hellas, Kypros og Jordan med en appell til å gripe inn og sette en stopper "til denne åpenbare handling mot kirken." Russlands president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov sa administrasjonen vil grundig studere Theophilos anmodning om hjelp.

Det gresk-ortodokse patriarkatet av Jerusalem deler kontroll av kirken med Det armenske ortodokse patriarkatet og Den romersk-katolske Franiskanerorden gjennom kompliserte ordninger som i hovedsak er uendret i mange århundrer. Området, som ligger innenfor det kristne kvarteret i Gamlebyen i Jerusalem, tiltrekker seg mer enn 1 million pilegrimer årlig.