Patriark Maxim er død

-->
 
Patriark Maxim av Bulgaria er død

Sofia, Bulgaria

Hans Hellighet, patriark Maxim av Bulgaria, 98, sovnet i Herren som følge av hjertesvikt tirsdag morgen, 6. november, 2012. Han hadde vært innlagt på sykehus den siste måneden.

Ifølge en kunngjøring utstedt av Den Hellige synode i den bulgarske ortodokse kirken, vil den 13-medlem store Hellige synode møtes for å bestemme gravferden og velge en locum tenens samt innkalle til konsil for i løpet av de neste fire månedene å velge patriark Maxims etterfølger.

Patriark Maxim ledet den bulgarske kirken i over fire tiår, og bygget bro over landets overgang fra kommunismen og sto imot forsøk på å bli fortrengt av den nye demokratiske regjeringen og opprørsgrupper av prester som så ham som en kommunistisk samarbeidspartner. Åtti prosent av Bulgarias 7.400.000 innbyggere er medlems i Den Ortodokse Kirken. 

-->
Han ble født Marin Naidenov Minkov 29. oktober 1914, og ble utdannet ved Sofia Seminar i 1935 og Sofia universitet i 1938. Han ble valgt til patriark 4. juli 1971.

Etter kommunismens fall i 1989, forsøkte den nye demokratiske regjeringen å erstatte offentlige personer oppnevnt under kommunisttiden, inkludert patriarken. På grunn av separasjon av kirke og stat, kunne en slik beslutning bare gjøres av Kirken. En splittelse skjedde i Kirken mellom patriarkens støttespillere og de som forsøkte å jage ham som dannet sin egen synode. Skismaet førte til mye uro, med okupering av viktige kirkebygg, inkludert hl Alexander Nevsky-katedralen i Sofia.

I over et tiår, eksisterte de to synoder side om side, utbryterne hevdet å ha støtte fra 30 prosent av landets 1000 prester. Flertallet av troende forble lojale mot patriark Maxim, som ble anerkjent som legitim av de andre Lokale ortodokse kirker.

Skismaet endte i 2010, da Metropolit Innocent, leder av rivaliserende synoden, kalte til forsoning og oppløste synoden. I mellomtiden fant et panel som gjennomgikk kommunisttidens-kollaboratører med tidligere sikkerhetstjenester at det ikke var koblinger til patriark Maxim, selv om det ble avslørt at 11 av Bulgarias 15 biskoper hadde samarbeidet med det kommunistiske regimet.

Patriark Maxim forble en innflytelsesrik skikkelse selv om han var utstøtt av det politiske liv.  Han ble hyllet for å møte med pave Johannes Paul II under hans besøk i Sofia i 2002, et besøk som opptinet det kalde forholdet mellom kirken og Vatikanet. Han  samlet også støtte blant sine ortodokse kolleger i andre land for frigivelsen av seks bulgarske helsearbeiderne som var dømt til døden ved Gadhafi regime i Libya for angivelig bevisst å ha infisert barn med HIV.

Evig minne.
ocl.org