Dialog med den katolske kirke


 
Bartolomeus søker å fornye dialogen med katolikker.
Et stort kirkemøte vil bli sammenkalt om kort
tid.

Økumenisk Patriark Bartolomeus forsøker å fornye dynamikken i tilnærming og forsoning med Den romersk-katolske kirke i forbindelse med den teologiske dialogen som arbeider mot den eukaristiske forening av kirkene.

I sin tale til delegasjonen fra Romerkirken ledet av kardinal Kurt Koch, president for Det pavelige råd for fremme av kristen enhet, på tronfesten for Konstantinopel-patriarkatet på festdagen for hl Andreas, den først kalte apostel, 30. november, sa han «det unike ved grunnleggerne av våre kirker, eldste Roma og Nye Roma, de hellige apostler Peter og Andreas, som brødre i kjødet, utgjør en motivasjon for begge våre kirker til å bevege seg mot den ekte opplevelse av åndelig brorskap og restaurering av fellesskap i den samme ånd, i sannhet og kjærlighet. "

Patriarken sa at "dessverre, har denne brorskap i løpet av århundrene blitt dypt såret og som et resultat, har den åndelige enhet av våre kirker blitt forstyrret.

I århundrer har teologer og personer i begge kirker ikke brukt energien sin på dialog, men heller med å fremme sine egne posisjoner og ikke tatt hensyn til at St. Johannes Krysostomos sa, "Du har snakket en gang, kanskje, og han ikke har hørt. Snakk derfor to ganger, og tre ganger, og så ofte som det kan være, før du har overbevist ham. Hver dag taler Gud til oss men vi hører ikke, og likevel kan han ikke la være å snakke ".

Bartolomeus ønsker å lage en ny begynnelse. Det er derfor han foreslo at "det er allerede empirisk tydelig at overbevisningen har modnet i hjertene på begge sider, nemlig at vår innsats må fornyes. Det vil si, vi må bruke vår åndelige energi ikke for å finne begrunnelser for styrking av egne posisjoner, som vi altfor ofte tidligere brukte for å begrunne splittelsen, men i oppriktig bestrebelse med å finne argumenter som bekrefter feilen i våre splittende tilbøyeligheter og enda mer, at vi søker ut måter å tilnærme oss full restaurering av enhet i kirken. "

Patriarken mener at "den beste metoden for å undersøke denne saken er en videreføring og utvikling av inter-kirkelige dialoger og relasjoner, samt spesiellt arbeide for at utfallet skjer i kjærlighet til en betydelig og teologisk dialog mellom begge våre kirker, ortodokse og romersk-katolske. Det personlige vennskap mellom medlemmene, og spesielt av representanter fra kirkene fører ofte til at man oppdager at de involverte er av god vilje, og at en dypere forståelse av hendelsene som førte til splittelsen basert på objektivitet vil være nok til å fjerne, mistanker , mistro og konflikter fra fortiden. "

Patriarken inviterte biskopen av Roma Benedict XVI til å arbeide og gå sammen. Han sa "Vi begge to, sammen med våre kirker, og alle våre åndelige ledere, burde vise, ved vårt eksempel, til herskere av verdens ressurser, at de må huske medfølelse og kjærlighet til de trengende, ellers er sosialt samhold i fare, som vil bringe enorme ødeleggelser både for rettferdige og urettferdige. "

Bartolomeus minnet Pave Benedict på at "inneværende år passerer med skremmende og negative spådommer for utviklingen av menneskelige forhold i en global sfære. "

Patriarken avslørte at "vår hellige ortodokse kirke befinner seg i den herlige posisjon å kunne meddele at forberedelse av et hellig og stort kirkemøte nesten er ferdig. Det er i sluttfasen og vil bli sammenkalt i nær fremtid. Det vil ta opp blant annet av dialogen mellom Den ortodokse kirke og de andre kirkene, og det vil ta avgjørelser i fellesskap slik at vi kan utvikle "enhet i tro" i fellesskap med Helligeånden.

Kilde: National Herald
13 desember 2012