Hl Nikolai av Myra

 
Hellige Nikolai - Undergjøreren 
en økumenisk helgen
9./22. mai  og 6./19. desember
 

Ikonet på Gotland
En høstdag for noen år siden gikk en bonde langs stranden helt syd på Gotland, øya som ligger i Østersjøen utenfor Stockholm. Øya var i middelalderen meget viktig i handelen mellom Russland og Nord-Europa og ble kristnet av Olav den hellige. Plutselig fikk bonden øye på noe som var skylt opp på stranden. Han tok det opp og så det var en treplate hvor det var malt en figur på. Han skjønte det var et ikon, et religiøst bilde som man bruker i Ortodokse kirker og hjem. Det var lite skadet og fargene i det vakre bildet kom godt frem. Han tok det med seg til fader Andreas, en ortodoks prest som bodde på Gotland og presten kunne fortelle at det var et ikon av hellige Nikolai. Bonden lurte på hva det kunne komme av at det var havnet i vannet. Det viste seg at det noen dager tidligere var en kraftig storm utenfor Gotland. Presten kunne fortelle at det sannsynlig at et russisk skip hadde kommet i vanskeligheter i stormen og at mannskapet hadde kastet ikonet over bord for å stille stormen. Og så hadde ikonet blitt ført med bølgene til Gotland. Den hellige Nikolai er sjøfarernes helgen. Han er deres beskytter. Og liksom Jesus stilte stormen, så gjorde også hellige Nikolai det. Derfor har alltid ortodokse sjøfolk et  ikon av hl. Nikolai med seg og kommer de i uvær som truer, kaster de ikonet i bølgene og ber om at hl. Nikolai stiller stormen.

Vernehelgen
Hellige Nikolai er kanskje kristenhetens største og viktigste helgen. Han kalles undergjøreren og det finnes en mengde fortellinger om hans undere. Han er en økumenisk helgen som æres både av Den katolske kirke og Den ortodokse kirke, dog på forskjellige måter. De fleste barn har et forhold til ham, siden han er opphavet til julenissen. Hl. Nikolai har betydning for mange av livets situasjoner, personer og nasjoner. Han er vernehelgen for Russland, Hellas, Sicilia, en rekke byer og kirker, for fattige, barn, unge ugifte jenter og bruder, nygifte og gamle jomfruer, korgutter, pilegrimer, reisende, poeter, advokater, dommere, notarer, uskyldig dømte, tyver, kjøpmenn, apotekere, verter, vinhandlere, parfymefabrikanter, skopussere, skippere, fiskere, matroser bryggearbeidere, fløtere, møllere, bakere osv. Tusenvis av kirker er viet til hans minne, også hl. Nikolai kirke i Oslo.

Minnedag
Minnedagen er 6. desember eller 19. desember for de som følger den julianske kalender. Dagen er hl. Nikolai dødsdag. På primstaven ble dagen markert med en bispelue, en mitra. Kildene om hl.Nikolais liv er få. Den viktigste er hl.Metodius sin beretning. Han var patriark av Konstantinopel på 800-tallet. Hl. Metodius sa at hl.Nikolai var lite kjent på denne tiden noe han ønsket å gjøre noe med. Vi vet at hl.Nikolais dag ble feiret på hl. keiser Justinian den stores tid på 500-tallet to hundre år etter hl. Nikolai døde.

Biografi
Hl.Nikolai ble født i de sydlige deler av Lille-Asia i provinsen Lykia, som ligger ned mot middelhavet hvor det i dag er et populært turistområde i dagens Tyrkia. Man tror han ble født i år 270 av velstående fromme kristne foreldre, Nona og Teofanes. Gutten vokste og ble en glad og omtenksom gutt. Han var glad i å lære det som lærerne fortalte om Gud. Han ble forfulgt og fengslet for sin tro under den romerske keiser Diokletians forfølgelse, men ble løslatt av keiser Konstantin den store som gjorde kristendommen tillatt og favorisert. Han ble presteviet av sin onkel som var biskop og ble senere erkebiskop av Myra i begynnelsen av 300-tallet. Han ba både dag og natt for fattige mennesker og gjorde hva han kunne for å hjelpe dem, som det sømmet seg en god prest. Etter at foreldrene døde arvet han en stor formue. Pengene ga han til de fattige og til folkets beste.

Fortellinger
Det finnes en rekke fortellinger om hl. Nikolais undre som viser oss hvordan han hjelp mennesker. Fortellingene har vært en inspirasjon og forklarer hvordan han regnes som vernehelgen for mange.

1. Det var en velstående far med tre skjønne døtre som hadde nok av mat og god helse. Men faren mistet sitt arbeide og visste ikke hvordan han skulle brødfø sine døtre. Hl. Nikolai oppdaget dette og en natt kom hl.Nikolai og puttet nok penger gjennom vinduet så familien kunne greie seg til faren fant arbeide. Faren hadde sett dette og fortalte alle hvordan hl. Nikolai hadde hjulpet dem. Denne fortelling er fremstilt på engelske pantelåneres skilt. Fortellingen viser hvordan man skal gi diskree gaver til trengende mennesker.

2. Fattige barn som satt ut en sko kunne om morgenen finne en mynt i skoen. Og han hjalp mange på forskjellig vis. Her ser vi det spesielle forholdet spesielt til barn som ble grunnlaget for forestillingen om julenissen.

3. En dag tok han en lang reise til det hellige land med et liten båt. På veien ble de overrasket av en sterk storm. Sjømennene ba h.Nikolai be til Gud om at han reddet dem. hl.Nikolai løftet armene og ba Gud frakte dem sikkert til det hellige landet hvor han selv hadde vandret. Gud hørte deres bønner og de kom frem. I det hellige landet vandret hl.Nikolai til de hellige stedene og ba. Ikke et sted unnlot han å besøke. Denne fortelling er grunnlaget for sjømennenes forhold til hl. Nikolai. Og pilegrimenes beskytter. Hl.Nikolai returnerte til sitt hjemland og klosteret hvor han bodde og hvor hans hjerte brant av kjærligheten til Gud. Det han ønsket mest av alt var å finne et sted han kunne be i stillhet. Men Gud ønsket at hans tjener skulle lede folket til Gud. Derfor ble hl.Nikolai boende i byen Myra.

4. Engang hadde det ikke regnet på lang tid. Marken var blitt helt tørr og ingen mat kunne vokse. Det var en stor hungersnød i landet. Hl.Nikolai ba sammen med folket til Gud om at han måtte hjelpe dem. Langt unna i Italia var det et skip fult av korn. Hl.Nikolai viste seg for skipets eier og lovet ham penger hvis han sendte skipet til Myra. Skipets eier våknet opp og fant penger i sengen og skipet ble sendt til Myra og folket kunne leve. Fortellingen viser hvordan hl. Nikolai ble helgen for møllere og bakere.

Konsilet i Nikea
Hl Nikolai deltok på det første økumeniske konsil i Nikea i 325. Konsilet tok et oppgjør med den Arianske lære som var den største vranglære i kirken. Arius hevdet at Kristus ikke var født Gud, men kun menneske. Kristus ble først Guddommelig i sin dåp i Jordan. Det fortelles at hl.Nikolai ble så sint på Arius at han slo til ham. Hl.Nikolai ble da fratatt sitt bispeembete og måtte forlate konsilet til han skriftet sin synd. Men konsilet så deretter at Nikolai hadde hatt rett når det gjaldt synet på Arius og han ble innsatt i sitt embete igjen.

Død og translasjon
Hl.Nikolai døde 6. desember 343 og ble gravlagt i Myra og ble tidlig æret som hellig. Myra ble etterhvert et senter for pilegrimer fra hele den kristne verden som kom for å be om hl. Nikolais forbønn. Byens velstand økte i takt med antall pilegrimer. I 1071 ble Myra invadert av Tyrkerne. Den kristne keiser av øst-romerriket, Romanus IV måtte oppgi byen og området. Muslimene hadde spist seg lengre og lengre inn i det kristne Lilla-Asia og snart skulle hele halvøya bli overtatt av Tyrkerne. Hl.Nikolais legeme ble tatt og ført til Bari i syd Italia av lokale sjømenn fra Bari. Hl.Nikolais legeme befinner seg i dag i en kirke i Bari som tilhører den katolske kirke. Den offisielle katolske versjonen er at sjømennene fra Bari reddet hl. Nikolais legeme slik at den ikke skulle falle i Tyrkernes hender. Men den ortodokse versjonen er ganske annerledes. Myra tilhørte øst-kirken eller den ortodokse kirke. Dette ble veldig tydelig etter det store bruddet i kirken i 1054 mellom øst og vest. I følge samtidige kilder hadde flere bysamfunn i vest prøvd å tilrane seg hl.Nikolai. Dette ble mulig da bysantinerne ikke lenger hadde kontrollen over Myra. Venetianerne var på denne tiden de store relikvierøverne. De hadde bl.a. stjålet hl. Apostel Markus fra Aleksandria og ført legemet til Venezia. De hadde forlengst ønsket seg hl. Nikolai som ville ført til en enorm pilegrims-strøm til byen sin. Men sjømennene fra Bari hadde kommet dem i forkjøpet og tatt med seg skrinet med Hl. Nikolai til munkenes store protester.

Folkefest i Bari
Denne overføring blir i kirkelig terminologi kalt translasjon og markeres 9.mai (22.mai). Både 6.desember og 9.mai er store festdager i Bari og besøkes av både ortodokse og katolikker i store mengder. Særlig etter Sovjetsamveldets fall har russiske pilegrimer i skarer besøkt Bari. Men også protestanter av forskjellige valører kommer.

Translasjonen 9.mai er nok temperaturmessig den beste feiringen og er en stor folke-festival hvert eneste år. Dette er hovedsakelig en katolsk feiring. Det starter allerede to dager i forveien 7. mai. Prester tar et bilde av hl.Nikolai med i båten og er på sjøen hele dagen. Folket står på land med store bannere, bilder og musikk hvor man hyller helgenen. Folk er kledd i 1100-talls kostymer og prosesjonen går opp fra sjøen til kirken. En stor utendørs messe blir holdt av erkebiskopen. En statue av hl.Nikolai blir båret rundt. På selve dagen feires en stor messe inne i kirken hvor også ortodokse prester og folk er til stede. Høydepunktet er når man går ned i graven. Graven åpnes og beholderen med hellig Myrra blir tatt ut. Det er en salve som de hellige ben skiller ut. Beholderen blir båret opp i kirken hvor de troende ærer den hellige Myrra. Utenfor fortsetter festen inn i natten med opptog og fyrverkeri.

Selve Nikolaidagen 6. desember er også preget av folkefest i den katolske kirke. En person kler seg i bispedrakt og langt hvitt skjegg og går rundt og gir gaver til barna. I den ortodokse kirke er det også en fest for barna, men der er det ikonet av Nikolai som står i sentrum. Hver torsdag er viet hl. Nikolai. En egen akatist er skrevet til hans ære og han nevnes i forberedelsen til nattverden i Liturgien.

I 2009 fremmet den tyrkiske regjering en formell henvendelse til den Italienske regjering om å få tilbakeført Hl.Nikolais ben. De hevdet at benene hadde ulovlig blitt tatt i 1071.

Julenissen
Vår forestilling av julenissen slik vi ser ham i kjøpesentrene med rød nissedrakt og stort hvitt skjegg, er trolig kommet fra USA. Man tror det oppstod i nederlanske miljøer. Han blir kalt sinterklaas som språklig har utviklet seg til Santa Claus. Det var en staselig kledd mann med hvitt skjegg som ga gaver til barn. Så har julenissen også blitt påvirket fra andre steder og tradisjoner, men opphavet er hl.Nikolai.