hl. Andreas, den først kalte


Hl apostel Andreas, den først kalte, 30.november / 13. desember


Den hellige apostelen Andreas, den først kalte, var den første av apostlene å følge Kristus, og han brakt senere sin egen bror, den hellige apostelen Peter, til Kristus (Joh 1:35-42). han var fra Betsaida, og fra sin ungdom vendte han sin sjel mot Gud. Han valgte å ikke inngå ekteskap, og han arbeidet med sin bror som fisker. Når den hellige profeten, forløper og døperen Johannes begynte å forkynne, ble hl Andreas hans nærmeste disippel. Hl Johannes døperen sendte til Kristus sine egne to disipler, de kommende apostlene Andreas og Johannes teologen, i det han erklærte at Kristus var Guds Lam.

Etter Hellige Åndens nedstigning over apostlene, dro hl. Andreas for å forkynne Guds Ord. Han gikk gjennom Lilleasia, Trakia, Makedonia, og nådde  elven Donau. Han gikk langs kysten av Svartehavet, gjennom Krim, Svartehavsregionen og langs elven Dniepr og han klatret til stedet hvor byen Kiev nå står.

Han stoppet over natten på åsene i Kiev. En morgen, sa han til disiplene som var med ham: "Se disse åsene. Ved disse haugene skal skinne på velsignelse fra Gud, og det skal bygges en stor by her, og Gud skal reise mange kirker". Apostelen gikk opp rundt åsene, velsignet dem og satt opp et kors. Etter å ha bedt, gikk han  videre langs Dniepr og nådde et forlik med slaverne, der hvor Novgorod ble bygget. Herfra gikk apostelen gjennom Varangernes land mot Roma for å forkynne, og da han igjen returnerte til Trakia, hvor den lille landsbyen Bysants lå, fremtidens Konstantinopel, grunnla han Kristi kirke der. Den hellige apostelen Andreas forbinder på denne måten moderkirken, kirken av Konstantinopel med datteren, den russiske kirken.
Hl. Andreas ble korsfestet på et x-formet kors i Patras i Hellas. Etter å ha blitt pisket av sju soldater, bandt de hans kropp til korset med tau for å forlenge hans dødskamp. Hans tilhengere rapporterte at da han ble ført til korsfestelsen, hilste han med disse ord: «Jeg har lenge ønsket og forventet denne gledens time. Korset har blitt innviet ved at Kristi legeme hang på det.» Han fortsatte å forkynne for de som torturerte ham i to dager til han utåndet. Maximilla, konen til prefekten, tok kroppen ned fra korset, og begravde ham med ære. Noen århundrer senere, under keiser Konstantin den store, ble levningene av den hellige apostelen Andreas høytidelig overført til Konstantinopel og plassert i Den hellige apostlers kirke, ved siden levningene til den hellige evangelisten Lukas, hl Paulus og disippelen hl Timoteus. 

Hans hode befinner seg i Patras etter å ha blitt tilbakelevert til Den ortodokse kirke i 1964 av Paven som hadde oppbevart relikviene i Roma siden 1461. 
Hl Andreas er Konstantinopels beskytter.