Ny patriark for kirken i Antiokia

Den nye ortodokse patriarken ble valgt for Antiokia-patriarkatet
17 desember 2012

Patriarch John X 
Patriark Johannes X


Patriark John Yaziji ble valgt mandag 17. desember valgt som etterfølger til den avdøde greskortodokse patriarken Ignatius IV Hazim, som døde tidligere denne måneden.

Utnevnelsen kom under et lukket møte med 18 biskoper Balamand kloster, om lag 85 kilometer nord for Beirut. Patriark Yaziji sa etter utnevnelsen at han vil gjøre sitt beste for  å tjene kirken og ba Herren om å gi ham styrke i å gjøre det.

Hazim, som ble født i den syriske byen Maharda i Hama-provinsen, gikk bort 5 desember i en alder av 92 i en Beirut sykehus, en dag etter å ha fått et slag. Yaziji, 57, kommer fra Syrias Lattakia, hvor han gjennomførte studier som sivilingeniør.

Gjennom sine studier, hadde Yaziji en sentral rolle i å etablere flere åndelige studier og trening for kor i  bysantinsk musikk. I 1978 tok Yaziji en bachelorgrad i teologi fra Institute of St. John Damaskus teologiske fakultet ved Universitetet i Balamand. Han tok en doktorgrad i teologi i 1983 ved Universitetet i Thessaloniki i Hellas.

Yaziji ble utnevnt som diakon i 1979 og prest i 1983. I 1981 underviste han i  liturgi ved St. John Damaskus teologiske fakultet ved Balamand University hvor han tidligere hadde studert, og var dekan ved fakultetet fra 1988-1991 og 2001-2005.
 

I 2008 ble han meropolit for Vest-Europa med sete i Paris hvor han har vært en meget energisk biskop. Han har skaffet en rekke menigheter kirkehus og vært ustanselig på reise rundt i bispedømmet, hatt gudstjenester, holdt foredrag og politiske samtaler med ledere i de forskjellige land. Han fikk to vise-biskoper for kort tid siden for å styrke bispedømmet. 

AXIOS!!

 Kilde: The Daily Star - Libanon