Patriark Johannes X


Den nyvalgte patriark Johannes X av Antiokia feiret sin første Liturgi

Katedralen hl Maria i Damaskus var fylt med troende som kom  for å delta i den nyvalgte patriarkens første Liturgi, søndag 23. desember 2012.

I sin preken snakket patriark Johannes X.  om kirken i Antiokia, og sa:

Antiokia var en by som omfavnet og samlet flere kulturer og sivilisasjoner ... I Antiokia fikk religionen  en ny dimensjon basert på omsorg for mennesket. De monastiske ordener som kom til  Antiokia var kjent for sin strenghet, men de var alltid svært nær folk.

Hans Hellighet snakket også om sameksistens av kristendommen og andre religioner gjennom historien og i nåtiden. Han sa:

Vår Antiokenske kirke har kjent gjennom historien hvordan det er å leve sammen med andre kristne og muslimer.  Gjennom dette har man både mistet og fått. Vår østlige kirke respekterer mangfoldet.  Man har lyktes i historien ved å elske andre og respektere dem. Den er åpen for alle kulturer og  alle gode intensjoner. Den har en unik reise i økumeniske relasjoner, og vi skal fortsatt fremme det. Vi skal også fremme vår unike karakter i forholdet til muslimer, vår kirke er en arabisk talende kirke og er dermed nærmest muslimer. Kirken forstår dem, snakker til dem og respekterer deres fromhet.

Han avsluttet sin preken med å si:
Antiokia har et kristent budskap med universelle menneskelige karakterestikker. I Antiokia er mennesket målet for religionene. Antiokia er en ånd vi bærer, tjener, og  er trofaste mot. Det er bildet på Guds kjærlighet!