Kirken i Eritrea


DEN ORTODOKSE KIRKE I ERITREA

Vi har mange ortodokse troende fra Eritrea som deltar på våre gudstjenester i Moss og i Østerdalen. Derfor presenterer vi her en artikkel om kirken i Eritrea. Innlegget er et utdrag fra en artikkel på theorthodoxchurch.info.



 Asmara, the Eritrean Capital
Asmara, den eritreiske hovedstaden

Eritrea  ligger på "Afrikas horn", avgrenset av Sudan i vest, Etiopia i sør, og Djibouti sørøst. Eritrea er dominert av to store religioner, kristendommen og islam.  50-64 prosent av befolkningen tilhører kristendommen.
 
Christians in Eritrea  
Kristne i Eritrea
 
Flertallet av de kristne tilhører den eritreisk-ortodokse Tewahdo kirke, som tilhører den orientalsk-ortodokse kirkefamilie
(sammen med de koptiske, syriske, armenske, indisk og etiopiske ortodokse kirker.) Resten av kristne består av katolikker,  lutheranere og en rekke ulike protestantiske kirkesamfunn. Det er rapportert at kun Den ortodokse kirken, Den romersk-katolske kirke og Den evangelisk-lutherske kirke som regjeringen anerkjenner. Andre religiøse grupper må  registreres for å få trosfrihet ved å sende detaljert informasjon om deres medlemskap og tilhengere.



Enda Mariam Orthodox Church, Asmara  
Mariam ortodokse kirke, Asmara

Den eritreiske ortodokse kirkeer en av de eldste kirke-samfunn i verden som sporer sin opprinnelse til hl apostelen  Filip. Det ble etablert som en kirke av hl. Frumentius i kongeriket Axum under kong Ezana. Han ble sendt til Alexandria der han ble ordinert til biskop med navnet Abune Salema av den koptiske paven og patriark hl. Athanasius.  Eritrea ble annektert av Etiopia etter andre verdenskrig. Siden Eritrea ble ansett som en provins i Etiopia, ble den eritreiske kirken også ansett å være en del av den etiopiske ortodokse kirken. Siden sin  uavhengighet fra Etiopia i 1993, begynte den eritreiske kirken  å appellere til den koptiske patriarken for autokefali. Den koptiske paven  innvilget autokefali i 1994 (Den etiopiske kirken ble innvilget autokefali i 1950). Abune Fillipos ble innviet som den første patriarken av Den eritreisk ortodokse kirken i år 1998. Det var først innvending fra Den etiopiske kirken, men senere  anerkjente de autokefali av den eritreiske ortodokse kirke. Abune Jakob var den andre patriark av Kirken som regjerte knapt ett år (2002-2003). Etter hans død  ble  Abune Antonios valgt som den tredje patriark av Eritrea i år 2004.



Patriark Abune Antonios av Eritrea
 
Abune Antonios ble enstemmig valgt til patriark av Den Hellige Synoden 5. mars 2004 og han ble innsatt som den tredje patriarken av Eritrea den 24. april 2004 av  pave Shenouda III, assistert av eritreiske og koptiske ortodokse Metropolitter og biskoper. Patriark Antonios  har gjort gode bidrag i å rekonstruere  regler for klostrene i Eritrea mens han tjenestegjorde som  Abbot. Han har vært  åpen for moderne teknologi, medisin og utdanning, og han var  elsket for sin kjærlighet, raushet og teologiske stipender.

 

 
Ortodoks Prosesjon på Harnet Avenue, Asmara Eritrea



Som patriark av Eretria, var han opptatt av og motsatte seg den økende innblanding av regjeringen i religiøse anliggender. På grunn av hans sterke motstand av å bannlyse tretusen medlemmer av Medhane Alem, en ortodoks Søndagsskole-bevegelse så vel som hans krav om at regjeringen må frigjøre fengslede kristne, ble han anklaget for forræderi av den eritreiske regjeringen. Den hellige synode tok parti med regjeringen og i løpet av januar 2005 ble han fratatt all utøvende myndighet og kunne kun feire gudstjenester 


Den hellige synode søkte støtte fra pave Shenouda for å ekskommunisere Abune Antonios, men paven ville ikke støtte det. Et hemmelig møte i Den Hellige Synoden i januar 2006 i Asmara fjernet formelt  patriarken fra embedet den 20. januar. To prester  med støtte fra av sikkerhetpersonell fra regjeringen ledsaget  patriarken til hans bolig og konfiskerte hans personlige pavelige insignia. Man brøt kirkens kanoner og grunnloven da man  installerte biskop Dioscoros av Mendefera som anti-patriark 27. mai 2007. Abune Antonios ble samme dag tvunget til å flytte ut av kontoret sitt og har vært fengslet på et ukjent sted et sted i hovedstaden Asmara.  Ingen  ortodokse kirker,  den romersk katolske kirke eller andre  kristne kirkesamfunn har anerkjent Patriarken Abune Dioscoros. Abune Antonios er anerkjent som den ekte og kanoniske patriark av den eritreisk ortodokse kirke. Den eritreiske regjeringen hevder at patriark Abune Antonios frivillig trakk seg tilbake til et isolert kloster og er svært aktiv i bønn. Til tross for manges krav, har den eritreiske regjeringen ikke sagt hvordan det står til med patriarken. 



 Sunday School kids of Medhanealem Eritrean Orthodox Tewahdo Church of Atlanta
Søndagsskolen barn av Medhanealem eritreiske ortodokse Tewahdo Church of Atlanta



 Eritrean Orthodox Tewahdo Christians in Chicago
 Eritreiske ortodokse Tewahdo kristne i Chicago 



Det eritreiske ortodokse samfunn i diasporaen er delt inn i to grupper, en som støtter de kanoniske Patriarken Abune Antonios og en som støtter patriarken installert av den eritreiske regjeringen.



 
Kristne fanger i Eritrea



 Roman Catholic Cathedral, Asmara
Romersk-katolsk katedral,  Eritrea



 Lutheran Church - Edaga Hamus, Asmara, Eritrea
Lutheran Church - Edaga Hamus, Asmara, Eritrea 



Rapporter sier at kristne og kristne kirker er sterkt forfulgt i Eritrea. De kristne  som prøver å flykte fra forfølgelsene står overfor trussel om tortur,  seksuelle overgrep og fengsling. Mange av de kristne flykter til nabolandene. Det er anslått at det er mer mellom 2000 og 3000 kristne i eritreiske fengsler. Ifølge rapporter, er evangeliske og pinsevenner kristne angrepet i stort antall. Mange mennesker som søker til  Egypt, blir drept av menneskehandlere og mange andre blir holdt fanget i Sinai-ørkenen.  Mange som blir holdt i fengsel  dør på grunn av tortur og mangel på medisinsk hjelp. De offisielle kildene til eritreiske regjeringen benekter noen form for overgrep mot kristne.



 Eritrean Orthodox Priest in Asmara, 2002
Eritreisk ortodokse Prest i Asmara, 2002



An Eretrian Orthodox Wedding
Et eritreisk ortodoks bryllup



 Eritrean Women
Eritreiske kvinner



Ortodokse kirker i Eritrea blir stengt ned i et alarmerende tempo. Siden 2005 er mer enn 1500 ortodokse prester og diakoner  blitt tvunget til å tjene i militæret. I løpet av de siste fire årene har den ortodokse kirken blitt redusert til å være kun en del av avdelingen for religiøse anliggender. Historiske og gamle gjenstander fra den ortodokse kirke har blitt fjernet fra kirker og klostre, og  blitt konfiskert av regjeringen. Selv om mange kirker er tilgjengelige i byområder, har stort antall ortodokse kirker på landet blitt stengt, spesielt på grunn av mangel på prester. Det er en målrettet plan fra regjeringen  å skape mangel på ortodokse prester og diakoner ved å tvinge dem til å tjenestegjøre som soldater i militæret. Regjeringen  tvinger alle ortodokse diakoner og prester under  femti år til å tjenestegjøre i militæret, og dermed frata kirken  presteskap. Mange ortodokse kirker vil defor bli stengt i nær fremtid. 



 Prayer Vigil at Eritrean Embassy lead by Metropolitan Abba Seraphim outside the Eriterian Embassy in UK on 27 May 2011
Bønn  utenfor den eritreiske ambassaden i Storbritannia 27. mai 2011  ledet av Metropolitt Abba Seraphim  



Metropolitan Abba Seraphim Metropolitt av Glastonbury, primas for den britiske ortodokse kirke innen det koptiske ortodokse patriarkat har i flere år prøvd å få den sårt trengte internasjonal oppmerksomhet og hjelp for de tiltalte kristne i Eritrea, samt å gjeninnsette Abune Antoios tilbake på tronen. Metropolitten leder våkenatt for tiltalt kristne eritreiske hvert år spesielt på den eritreiske ambassaden i Storbritannia. Han har organisert en online underskriftskampanje til presidenten i Eritrea. 



 Eritrean orthodox worshippers dance outside the Church of the Nativity,  the birthplace of Jesus Christ during Orthodox Christmas celebrations in the West Bank city of Bethlehem, January 2012.
Eritreiske ortodokse tilbedere dans utenfor kirken i Fødselskirken, fødestedet til Jesus Kristus under ortodoks julefeiring på Vestbredden i byen Betlehem, januar 2012.

Eritrean Celebration of Christmas with Metropolitan Abba Seraphim in Manchester, United Kingdom, January 2012
Eritreisk julefeiring med Metropolitt Abba Seraphim i Manchester, Storbritannia, januar 2012

 Eriterian Orthodox Icon of the Holy Theotokos
Eritreisk ortodoks ikon av den hellige Theotokos 



Mange land i vest, spesielt USA har forsøkt å presse den eritreiske regjeringen til å beskytte menneskerettighetene og gjenopprette religiøs frihet. Men noen form for internasjonalt press har ikke vært mulig. Noen av organisasjonene som arbeider for de forfulgte kristne i Eritrea og andre land er: Church in Chains, Release Eritrea, Christian Solidarity Worldwide, In Chains for Christ, Human Rights Concern Eritrea, Persecution, Release International.



FAKTA: Leder; H.H. patriark Antonios Tittel: patriark av Eritrea; Bosted: Asmara, Eritrea; Troende: 1.700.000 (av 3,5 millioner i 1994) 
Kirker: 1500 Kirkens Alder: 1700 år. Klostre: 22 Prester: 15000