Hellige Tatiana av Roma (226-235) 12./25.januar

Hl Tatiana var en kristen martyr i 3. århundrets Roma under keiser Alexander Severus. Hun var en Diakonisse i den tidlige kirke.

Ifølge legenden var hun datter av en romersk tjenestemann som var hemmelig kristen, og som oppdro datteren i troen. En dag fanget juristen Ulpian Tatiana og forsøkte å tvinge henne til å gjøre et offer til Apollon. Hun ba og mirakuløst ødela et jordskjelv Apollostatuen og en del av tempelet.

Tatiana ble deretter blindet og slått i to dager før hun ble brakt til et sirkus og kastet ned til en  en sulten løve. Men løven rørte henne ikke og ble liggende for hennes føtter. Dette resulterte at hun fikk en dødsdom og etter å ha blitt torturert, ble Tatiana halshugget med sverd 12. januar, rundt år 225 eller 230.



Maleri viser halshuggingen av Tatiana over Roma fra Menologion av Basilius II (ca. 1000)

Hl Tatiana blir æret som en hellig, og hennes festdag er 12. januar. Mirakler utført av hl Tatiana sies å ha konvertert mange mennesker til den unge kristne tro. Hl Tatiana er skytshelgen for studenter. I Hviterussland, Russland og Ukraina, er Tatianas Dag kjent som "Studentenes Dag", og er en offentlig fridag.


Fra Wikipedia
se også OCA