Christian Orthodox funeral customsRomania-kontrovers etter kremasjon av en berømt regissør
 

Avgjørelsen om at den rumenske regissøren Sergiu Nicolaescu, som døde torsdag, vil bli kremert har skapt  ramaskrik i Romania. Den ortodokse kirken har nektet å gi ham en kirkelig begravelse og TV har sendt debatter om temaet. Regissørens kone har også deltatt.

Regissøren som døde i en alder av 82 etter en karriere på 50 år som forfatter av mer enn 60 filmer,  filmskaper, manusforfatter og skuespiller, ble kremert lørdag i Bukarest med militære æresbevisninger. Dusinvis av fans fulgte med til krematoriet i Bucuresti, buet og ropte "Skam" etter kremsasjonen da  regissørens kone forlot krematoriet.
 

Det har vært en nasjonal førdømmelse av kremsjonen og enkelte har ment at statsministeren burde gripe inn da Nicoaescu ansees som en nasjonal kulturarv.
Den rumenske ortodokse kirken har på sin side nektet å holde en kirkelig seremoni, og sier at "kremasjon er en praksis som ikke er kristen."

Det er også et krav fra Den ortodokse kirken i Norge at ortodokse troende må begraves, ikke kremeres. Dette er en debatt som burde tas i det offentlige rom, da kremasjone blir mer og mer vanlig i Norge, særlig i de store byene. Vi skal senere på denne siden presentere stoff om temaet.