Hellige relikvier for ortodokse troende i Frankrike

 http://www.andifeelfine.com/images/notre-dame.jpg 

Notre Dame, Paris
Mange kristne relikvier blir forsatt oppbevart i det sekulære Frankrike. Noen av dem dateres tilbake til perioden da de ortodokse og katolske kirker ennå ikke var delt.

Paris er ikke bare et senter for kultur, det er også et viktig sentrum for hellige steder. Det viktigste stedet for ortodokse er Kristi tornekrone som befinner i Notre-Dame katedralen. Ortodokse pilegrimer  kommer nå i stort antall for å be foran relikviet, særlig etter at den russiske patriark Alexij besøkte relikviet i 2007.
File:Couronne depignes Crown of Thorns Notre Dame Paris.JPGI 1239 brakte korsfarerne Kristi tornekrone  fra Konstantinopel til Paris. Den ble solgt av den latinske okkupasjonskonge Baldwin til kong Louis IX. Den franske kongen bygget datidens vakreste bygning, Sainte Chapelle 1248, for å romme denne viktige relikvie. Franske konger ga bort tagger fra tornekronen til kristne konger i Europa. Den norske kongen, Håkon 5. fikk en tagg på begynnelsen av 1300 tallet og bygget et kapell for relikvien.  Etter den franske revolusjonen ble Kristi Tornekrone overført til Notre Dame katedralen. Ortodokse  er vant til å vurdere korsefarere som brutale ranerne, men kanskje vi i dag kan se at de reddet relikviet fra  tyrkerne. I dagens Tyrkia hadde det neppe vært mulig med en slik tilbedelse vi nå ser.

Kristi tornekrone


En annen viktig relikvie er den Hellige Tunika som tilhørte Jesus Kristus og som befinner seg i  Argenteuil. I det åttende århundre, ga Karl ds kappen til sin datter - abesisse for klosteret Argenteuil. En del av denne ble gitt av Sjahen av Persia til patriark Filaret i 1625. (fest 10./23.juli se innlegg her: Plassering av den ærverdige kappe av Vår Herre Jesus Kristus i Moskva 1625)                 

Gudføderskens slør i katedralen i Chartres er en annen spesiell gjenstand for tilbedelse for ortodokse. Sløret er et symbol på beskyttelse og forbønn fra Gudfødersken. Relikvien ble brakt fra Konstantinopel  i slutten niende århundre og spilte en frigjørende rolle i  Chartres historie. I 911 bleiret vikingene byen. Biskopen kom og plasserte sløret på en vegg i byen og vikingene ble plutselig blindet. Året etter ble deres leder Rollo døpt og han var den første prinsen av Normandie.

Svært få franskmenn vet i dag at levningene av hl apostellike Maria Magdalena er oppbevart  i kirken hl Madeleine. Siden det nittende århundre, da kirken Madeleine i Paris ble bygget, har det overført levningene av hl Maria Magdalena. Før ble de oppbevart i Sør-Frankrike, i den lille landsbyen Saint-Maximin, hvor hl Maria Magdalena ifølge legenden  tilbrakte 30 år av sitt liv. 

I den lille byen Cahors finnes et slør - som Frelserens hode var innpakket i ved hans begravelse.  50 km fra Amiens, i en liten by, er hl Anna - mor til Guds Mors hode bevart. I nærheten av Grenoble,  er det  relikvier av Antonius den store. I Loire-dalen er det bevart et belte som tilhørte ham.

Franskmenn er ikke lenger oppmerksom på hvilke skatter som finnes i Frankrike. Få kommer og ærer disse hellige relikvier. Det er underlig for en ortodoks at venereringen av Herrens tornekrone kun varer en halv time ad gangen  av og til kun etter en spesiell invitasjon. Det er plass til ca 200 mennesker hver gang hvor halvparten er ortodokse. Den katolske kirke har på en måte røvet dette viktige relikviet fra de troende, på samme måte som korsfarerene gjorde det på 1200-tallet. 

http://www.traveljournals.net/pictures/l/1/18196-la-sainte-chapelle-paris-france.jpgMen Den hellige gravs ridderorden gjør sitt for å vekke til live venereringen av herrens tornekrone. De selger bl.a. postkort i Notre Dame. Den russisk ortodokse kirke har tatt med seg kor, noe som skaper høytid. Hovedsakelig på grunn av ortodokse pilegrimer har besøket tatt seg kraftig opp de siste årene. 











Sainte Chapelle, Paris