Hellige Gregor, biskop av Nyssa (10./23. januar)
var en yngre bror av hl. Basilios den store (1. januar). Hans fødsel og oppvekst kom på en tid da den arianske strid var på høyden. Etter å ha mottatt en utmerket utdannelse, ble han lærer i retorikk. I år 372, ble han innviet av Basilios den store til biskop av byen Nyssa i Cappadokia.
Hl Gregor var en ivrig forkjemper for ortodoksien, og han kjempet mot Arians kjetteri sammen med broren Basilios. Gregor ble forfulgt av Arianerne, og ble feilaktig anklaget for urettmessig bruk av kirkens eiendommer, og  fratatt sitt bispedømme og sendt til Ancyra.
I det følgende året ble hl Gregor igjen forvist in absentia av et råd av Arianske biskoper, men han fortsatte å oppmuntre sin flokk i ortodoksien, og vandret rundt fra sted til sted. Etter  keiser Valens død  (378), ble hl Gregor gjeninnsatt i bispeembetet.  
 
Hans bror Basilios den store døde i 379. Gregor skrev en begravelsestale, og fullførte brorens studie av de seks dager i  skapelsen, Hexaemeron. Samme år  deltok hl Gregor i konsilet i Antiokia mot kjettere som nektet å anerkjenne Gudføderskens evige renhet. De som på den andre ytterlighet  tilba Gudfødersken som Gud selv, ble også fordømt av konsilet. Hl Gregor besøkte kirkene i Arabia og Palestina, som var infisert med den arianske kjetteri og forkynte den ortodokse lære om den aller helligste Theotokos. Da han returnerte  besøkte han Jerusalem og de hellige steder.

I år 381 var hl Gregor  en av de viktigste personene i det andre økumeniske konsil i Konstantinope mot Makedonius kjetteri om Helligånden.  På dette konsilet ble på initiativ av hl Gregor den Nicenske trosbekjennelse fullført.
Hl Gregor av Nyssa var en heftig forsvarer av ortodokse dogmer og en nidkjær lærer, en snill og medfølende far til sine åndelige barn, og deres forbeder for domstolene. Han var preget av storsinn, tålmodighet, kjærlighet og fred.
Hellige Gregor av Nyssa døde like etter konsilet i Konstantinopel. Sammen med sin store samtidige, hl Basilios den store og Gregor teologen, hadde hellige Gregor av Nyssa en betydelig innflytelse på kirken livet i sin tid. De kalles de kappadonske fedre. Hans søster, hl. Macrina, skrev til ham: «Du er kjent både i byene og blant mennesker, og hele Kirken ber deg om hjelp.». Hl Gregor er kjent i historien som en av de mest dyptgripende kristne tenkere i det fjerde århundre. Utrustet med filosofisk talent, så han filosofi som et middel for en dypere forståelse av den guddommelige åpenbaring.
Det finnes  mange viktige verk av dogmatisk karakter samt prekener etter hl. Gregor.  Han har blitt kalt "Fedrenes far".



Viktige bøker av hl Gregor av Nyssa som er gitt ut på svensk (Artos): Mose liv (1991), Den heliga Makrinas liv/ Om sjelen och uppståndelsen (1999), og Kateketiska forelesningar (2012). På dansk (Anis): Over Fadervor / Mot skæbnetroen (1994).